Tip voor de Fashion Week

Aanstaande woensdag begint de Amsterdam Fashion Week. Het hoofdprogramma op het Westergasterrein is uitsluitend voor pers en inkopers met een uitnodiging bestemd, maar er is een uitgebreid ‘downtown’ programma dat toegankelijk is voor publiek.

Exposities

Exposities zijn er in overvloed. De hoogtepunten: zaterdag 21 januari begint de Wintersalon. Het werk van ruim twintig Nederlandse ontwerpers (studenten en gevestigde namen) wordt verspreid door heel Amsterdam tentoongesteld. In het Tropenmuseum is vanaf 26 januari Cultuur Couture te zien. Drie Antwerpse modestudenten reproduceerden een traditioneel kledingstuk en ontwierpen aan de hand daarvan nog twee moderne ontwerpen. Bij modewinkel en -galerie Soepboer & Stooker wordt van 20 tot 29 januari modefotografie van Ninette Schostack en Maaike Staal geëxposeerd.

Winkels

Wardrobe #01 is nog tot en met 31 januari geopend op de tweede verdieping van Magna Plaza en verkoopt kleding en accessoires van Nederlandse ontwerpers als Bas Kosters, Susan Bijl en Mada van Gaans. Op 26 januari opent fotomuseum Foam z’n eigen conceptstore met Niels Klavers (van voormalig ontwerpduo Klavers & Van Engelen) als curator. Er zijn fotoboeken en prints van modefotografen te koop, en er worden ontwerpen geëxposeerd van alumni van de Gerrit Rietveld Academie. In het oude stadsarchief aan de Tolstraat vindt Style Station plaats. Pas afgestudeerde ontwerpers (op het gebied van mode én design) verkopen en exposeren hun werk van 27 tot 29 januari.

Films

Studenten van het Amsterdam Fashion Institute tonen zelfgemaakte films in het Ketelhuis van 24 tot 27 januari. In het Institut Français zijn op 28 januari documentaires te zien die een kijkje achter de schermen van grote Franse modehuizen geven.

Modeshows

Ontwerpers die hun show voor het grote publiek openstellen blijken jonge, nog onbekende namen te zijn. Zo presenteert David Paulus (26) zijn experimentele kleding op zaterdag 21 januari in Loods 6. In het MC Theater is op 25 januari elk uur en show van Jutka & Riska te zien: een mix van vintage, eigen ontwerpen en kleding van jonge ontwerpers. Bij KRISIS, de uniseks collectie van Nieuw Jurk, lopen de modellen niet stoïcijns over een catwalk, maar wordt de kleding gepresenteerd middels een ‘multidisciplinaire performance’. En wel in de Vondelbunker op 22 januari. Project Catwalk-deelnemer Sepehr Maghsoudi presenteert zijn nieuwe collectie op 26 januari in het KunstENhuis. En in Hotel Park Plaza zijn de collecties van ONI by Cynthia Makiese (op 21 januari), Nola Nonsense (24 januari) en Restricted Sensation van Manouk Hasebos (27 januari) te zien.

Het complete programma is te vinden op amsterdamfashionweek.com/downtown

    • Nathalie Wouters