‘Talibaan rekruteerde soldaat die Franse militairen doodschoot’

De Franse minister van Defensie Gerard Longuet (rechts) vloog gisteren direct naar Kabul om de omgekomen militairen namens zijn land te eren. Foto AFP / Joel Saget

De Afghaanse soldaat die gisteren vier Franse militairen doodschoot was een rekruut van de Talibaan. Dat beweren de Talibaan zelf. De moslimextremisten dreigen meer van dit soort aanvallen op de westerse troepen in Afghanistan te plegen.

Een woordvoerder van de Talibaan zei vanochtend tegen persbureau Reuters dat de organisatie de Afghaanse militair had gerekruteerd om de aanslag op de Franse soldaten te plegen. De soldaat schoot gisteren vier Franse soldaten dood en verwondde nog eens zestien anderen. Het incident vond plaats in de oostelijke provincie Kapisa, ten noorden van hoofdstad Kabul.

De Talibaan zeggen meer rekruten “op belangrijke posities” binnen het Afghaanse leger te leggen en dreigen meer vergelijkbare aanvallen uit te voeren. Volgens een regionale commandant van de Talibaan heeft de ophef over een recente video, waarin Amerikaanse soldaten over de lijken van een aantal Talibaan-strijders plassen, de steun voor de Talibaan versterkt en zijn Afghanen makkelijker voor de beweging te rekruteren.

Sarkozy dreigt met vroegtijdige terugtrekking wegens incident

De Franse regering zette naar aanleiding van het incident gisteren alle militaire operaties van Frankrijk in Afghanistan stop. Sarkozy noemde het “onacceptabel” dat een militair van het Afghaanse leger het vuur opende op Franse troepen. Hij zei in een toespraak voor diplomaten dat zijn land vanwege het incident een snellere terugtrekking uit Afghanistan overweegt.

De Afghaanse presidenet Karzai bracht zijn condoleances over aan Sarkozy en de familie van de omgekomen Franse soldaten. Hij noemde de band tussen Frankrijk en Afghanistan “historisch en eerlijk”. Karzai reist volgende week naar Parijs om Sarkozy te bezoeken. De Franse defensieminister Gerard Longuet vertrok gisteren direct naar Afghanistan om over de crisissituatie te spreken.

    • Pim van den Dool