Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Strijd Romney en Gingrich centraal bij voorverkiezing South Carolina

De Republikeinse kandidaten Rick Santorum, Mitt Romney en Newt Gingrich. Foto AFP / Paul J. Richards

In de conservatieve staat South Carolina worden vandaag de voorverkiezingen voor de Republikeinse nominatie gehouden. Voor Newt Gingrich, die aan een opmars in de peilingen bezig is, vormt de verkiezing een kans om aan te haken bij favoriet Mitt Romney.

De verkiezing in South Carolina is de derde Republikeinse voorverkiezing. Romney en Rick Santorum eindigden zo goed als gelijk bij de eerste verkiezing in Iowa, waarna Romney een grote overwinning behaalde in New Hampshire. Hoewel Gingrich, voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, nog geen verkiezing gewonnen heeft, is het voor Romney toch belangrijk om hem vandaag met een ruime marge te verslaan, zo schreef onze correspondent Guus Valk gisteren in NRC Handelsblad:

“Voor Romney is het cruciaal dat hij Gingrich morgen verslaat en met een ruime marge. Zo niet, dan slaan de voorverkiezingen om in een race tussen Romney en Gingrich in plaats van tussen Romney en de rest. Gingrich kan dan rekenen op de stem van ontevreden Republikeinse kiezers die zich niet aangesproken voelen door Romney, de kandidaat van de gevestigde orde.”

Naast Gingrich zijn Santorum en Ron Paul als concurrenten van Romney over. De strenggelovige Santorum wordt als te radicaal gezien om kans te maken tegen Obama en ook de opvattingen Ron Paul zijn, bijvoorbeeld als het gaat om de rol van de overheid, vrij extreem. Gingrich ontpopt zich als het redelijke alternatief voor Romney en kreeg deze week de steun van Rick Perry, de gouverneur van Texas die uit de race om de nominatie stapte.

Gingrich man van het volk, maar geplaagd door affaires

Gingrich wordt volgens Guus Valk steeds meer gezien als “als een kandidaat met politieke ervaring die toch contact heeft weten te houden met de gewone man”. Volgens peilingen zit hij Romney op de hielen in South Carolina. Toch had Gingrich deze week ook een tegenvaller te verwerken, schrijft Valk:

“Een van zijn twee ex-vrouwen vertelde in een televisie-interview dat Gingrich haar had gevraagd om een ‘open huwelijk’ nadat ze hem had betrapt op een affaire. De escapades van Gingrich, inmiddels voor de derde keer getrouwd, vallen slecht bij religieuze kiezers in het conservatieve, zuidelijke South Carolina.”

De stembussen in South Carolina gaan om één uur Nederlandse tijd open. Komende nacht wordt duidelijk wie de voorverkiezing gewonnen heeft.