Sportweekend: lekkere hervatting eredivisie met topper AZ-Ajax

Spelbepaler Rasmus Elm en spits Jozy Altidore van AZ. Foto Reuters

Het balletje gaat weer rollen, zeggen ze dan. Na een maand winterstop wordt de eredivisie weer nieuw leven in geblazen met onder meer de topper AZ-Ajax. Aan de andere kant van de oceanen wordt hardgereden op de schaats en kabbelt de Australian open rustig verder.

Ajax alles op de competitie, Twente begint opnieuw met ‘Macca’

Nee, dat bekervoetbal boeit niet zoveel. De competitie, dát is wat telt. Bij Ajax – de afgelopen zes edities drie keer winnaar van het bekertoernooi – deed het verlies tegen AZ eergisteren niet zo’n pijn. Althans, dat wilden de grote meneren Jan Vertonghen en Theo Janssen ons doen geloven in nrc.next.

Morgen staan ze opnieuw tegenover de ‘winterkampioen’. Nu gelukkig niet in eigen huis en voor twintigduizend joelende kinderen. Want dat was me een partij vervelend, vond Vertonghen. Zo kun je toch niet presteren?

Enfin, eerder dit seizoen peurde Ajax er in de competitie dus dankzij Janssen een 2-2 uit. Vorig jaar werd het in Alkmaar 2-0 voor de ploeg van Gert Jan Verbeek. Toen incasseerde Ajax in de tweede helft binnen drie minuten twee goals.

Verder hebben we nog FC Utrecht dat morgen PSV ontvangt en Feyenoord gaat op bezoek bij VVV. Vanavond gaan we zien of plaatselijke held Steve McClaren zijn terugkeer als coach van FC Twente opleukt met drie punten. Thuis tegen RKC moet dat toch kunnen?

Australian Open langzaam richting fase die ertoe doet

De Nederlanders waren al snel weer klaar bij de eerste Grand Slam van het nieuwe tennisjaar. Ze hadden allemaal hard gewerkt, maar toen puntje bij paaltje kwam begon de een te twijfelen en de ander had net even geen puf meer. Het is me allemaal wat, dat proftennisleven.

Van de favorieten zitten zo’n beetje alle troeven nog in het toernooi. Ook Leyton Hewitt: ooit nummer één van de wereld, nu 188ste. Dit weekend staan de derde en vierde ronde op het program, waarna vanaf dinsdag de kwartfinales beginnen. Tot die tijd vermaken we ons op de achterbank met Rafael Nadal:

http://youtu.be/vGlHgUAFEvU?t=8s

En dan verder nog…

In Salt Lake City wordt hard geschaatst dit weekend. De sprinters werken hun wereldbekerwedstrijd af op de baan waar in 2002 de Winterspelen werden gehouden. Op de Engelse voetbalvelden twee leuke affiches: lijstaanvoerder Manchester City ontvangt nummer drie Tottenham en Man United speelt tegen Arsenal. In Eindhoven wordt het EK waterpolo gespeeld.

    • Jules Seegers