Spicy linzenschotel met worstjes

Ga uit van de opgegeven hoeveelheid vlees en kruid die op één van de voorgestelde manieren, of op een andere, eigen, manier natuurlijk. Voor wie het toch écht wat magerder wil, kan de procureur, dat is schouder/nekvlees en tamelijk doorregen, vervangen worden door hamlappen.

Varkensworst

basis: 2 kilo procureur, 700 g vet spek, 2 afgestreken el zout, 2 m varkensdarm

Zorg ervoor dat het vlees steeds koud blijft! Werk zo mogelijk in een koele ruimte, dek gemalen vlees af en zet het koud weg, laat geen vlees op het aanrecht liggen. Snijd de procureur in grove brokken en draai hem door de vleesmolen. Gebruik een niet al te fijne snijschijf (12 of 14 mm).

Snijd het zwoerd van het spek, snijd het spek in grove brokken en draai dat ook door de vleesmolen. Vermeng het vlees en het zout en kruid het op een van de onderstaande manieren. Zet het vlees dan weg in een schaal in de ijskast en laat het een uur staan zodat de smaken zich vermengen.

Spoel de darmen nog eens door (de slager heeft ze al schoon geleverd) door het uiteinde om de kraan te doen en daar koud water doorheen te laten lopen.

Doe het vlees in de machine: de vleesmolen, een vulbus of een Kitchenaid-keukenmachine die alles kan: vlees malen, en met een worsttuit erbij ook worstvullen. Vul de darm zo strak mogelijk en draai hem steeds een kwartslag als de worst lang genoeg is, zo ontstaat een snoer van saucijzen.

Let op, de worsten plakken aan elkaar bij het invriezen, dus wie zich voorneemt de worstjes per 2 of 4 tegelijk te ontdooien moet ze in die porties invriezen of er velletjes vetvrij papier tussen leggen.

Komijnworst: 2 el komijnzaad, 2 teentjes gehakte, knoflook, 2 el grof gemalen peper, 2 tl niet scherpe paprikapoeder

Nootmuskaatworst: 1 dl cognac, 1 el gemalen kruidnagel, 1 fijngehakte rode ui, ½ muskaatnoot

Gekruide knoflookworst: 2 el gehakte knoflook, 1 dl rode wijn, 2 el gemengde Provençaalse of Griekse kruiden: oregano, tijm, marjolein enz.

Spicy linzenschotel met worstjes

Fenegriekblad is verkrijgbaar bij specerijenwinkels of -kramen. Het geeft een volle, kruidige smaak.

Voor 4 personen: 2 uien, 2 stengels bleekselderij, olie, 1 dessl van elk: komijnzaad, korianderzaad en mosterdzaad, fenegriekblad, 1 fijngesneden chilipeper, 12 kerstomaatjes, 300 g Puy linzen, 1,5 dl gezeefde tomaten, 4 komijnworstjes (of goede saucijzen van de slager)

Snijd de ui en bak hem in de olie een minuut of vijf op laag vuur. Snijd de bleekselderij in stukken en doe die erbij. Tien minuten zachtjes laten bakken. Dan de fijngesneden chilipeper en de specerijen erbij. Snijd de kerstomaatjes in vieren en voeg die ook toe, laat ze een paar minuten bakken en giet dan de gezeefde tomaten erbij. Spoel de linzen af en doe ze in de pan, giet nog een half kopje water erbij, zo dat de linzen net onder staan. Breng zachtjes aan de kook en laat het geheel een uur stoven, totdat de linzen gaar zijn maar niet papperig. Laat het laatste half uur de worstjes mee sudderen. Maak op smaak met zout.