Schuldencrisis kans voor Amerikaanse banken

Amerikaanse banken maakten deze week hun resultaten over 2011 bekend. Moeilijke tijden en tegenvallers waren sleutelwoorden. Maar de crisis in Europa biedt kansen.

Er zijn tegenvallers en echte tegenvallers. Amerikaanse banken presenteerden deze week tegenvallers. De resultaten van Citigroup over 2011 waren matig met een winst van 11,2 miljard dollar. Dat kwam vooral omdat het laatste kwartaal van vorig jaar slecht was. Morgan Stanley had het ook moeilijk vorig jaar met een winst van 2 miljard dollar. Het jaar ervoor werd er nog een winst van 4,5 miljard dollar gemaakt. Bij Goldman Sachs daalde de winst met bijna de helft tot 4,4 miljard dollar.

JPMorgan Chase had wel een mooi jaar met een fikse winst van 18,9 miljard dollar. Toch daalde ook bij die bank de winst in het laatste kwartaal tot 3,7 miljard. Een jaar eerder was dat nog 4,8 miljard dollar.

Sommige Amerikaanse banken wisten de winst op te krikken met eenmalige meevallers. Bank of America presenteerde een winst over 2011 van 1,44 miljard dollar, inclusief de verkoop van verschillende onderdelen. De bank kreeg 2,9 miljard dollar voor een pakket aandelen in de China Construction Bank.

Ondanks deze relatief matige resultaten van de Amerikaanse financiële instellingen, heerst er de eerste weken van dit jaar op de Amerikaanse beurzen veel vertrouwen. De S&P 500 – de index met de grootste 500 Amerikaanse bedrijven – kent de beste start sinds 1987.

Nee, dan Europese banken, die hebben te maken met echte tegenvallers. Strengere eisen van toezichthouders, fikse afschrijvingen op portefeuilles met Europese staatsobligaties en in sommige gevallen de verplichte verkoop van onderdelen. Gisteren moesten 72 Europese banken bij toezichthouder European Banking Authority (EBA) hun plannen hebben ingeleverd hoe ze denken voor 30 juni dit jaar aan, in totaal, 114 miljard euro te komen om de balansen op orde te brengen.

Dat is precies wat veel Amerikaanse banken naar eigen zeggen na de vorig crisis van 2008 hebben gedaan. Minder schuld en meer kapitaal aantrekken. En nu Europese banken momenteel met hetzelfde bezig zijn, biedt dat Amerikaanse banken fijne mogelijkheden. In The New York Times zei Wells Fargo-baas Timothy J. Sloan eind december dat ze „hun ogen en oren open houden voor goede kansen”.

En of er kansen zullen zijn volgens analist Huw Steenis van Morgan Stanley. Hij schreef eind vorig jaar een analyse waarin hij meldde dat Europese financiële instellingen de komende 18 maanden voor zo’n 3.000 miljard aan bezittingen moeten verkopen om balansen te verkorten of kapitaal op te halen.

Maar ook eind vorig jaar sloegen Amerikaanse banken al toe in Europa. Zo kocht in november Wells Fargo voor 3,3 miljard dollar aan vastgoedleningen met Amerikaans onroerend goed als onderpand van de Ierse Anglo Irish Bank. Vorig jaar zomer kocht het Amerikaanse Capital One de Amerikaanse tak van internetspaarbank ING Direct van ING. De verkoop was een voorwaarde van de Europese Commissie nadat ING staatssteun had ontvangen.

Een ander marktsegment waar Amerikaanse banken mogelijkheden zien door problemen bij de Europese concurrenten is het verstrekken van handelsfinanciering aan ondernemingen. Volgens berichten in de Amerikaanse media zoeken Amerikaanse bedrijven de Europese banken niet meer op voor dit soort financiering. Ze vinden de situatie in Europa te onzeker. Het Amerikaanse JPMorgan Chase zag deze vorm van kredietverstrekking het afgelopen jaar met 73 procent stijgen in vergelijking met een jaar eerder.

    • Tom Kreling