Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Saleh via Oman naar VS, parlement beperkt immuniteit medewerkers

Hectiek in het Jemenitische parlement vandaag nbij de stemming over het inperken van de immuniteit van Salehs medewerkers. Foto Reuters / Khaled Abdullah

De aftredende Ali Abdullah Saleh vertrekt binnenkort naar Oman. Van daaruit reist hij door naar de Verenigde Staten, waar hij een medische behandeling zal ondergaan.

De Amerikaanse regering zoekt al weken naar een land dat de Jemenitische president asiel wil verlenen, omdat de Verenigde Staten hem liever niet zelf opnemen. Een ballingsoord voor het politieke slangenmens Saleh, die ruim 33 jaar in Jemen aan de macht was, is nodig voordat de overeengekomen vreedzame machtsoverdracht in het land zijn beslag kan krijgen.

Saleh als oppositieleider?

Salehs mogelijke vertrek naar Oman duidt erop dat het buurland hem wellicht voorgoed onderdak wil verschaffen. Maar volgens zijn prominente partijgenoot Mohammed al-Shayef keert Saleh na de behandeling aan de verwondingen die hij in juni opliep bij een aanslag op zijn leven terug naar Jemen.

De president zinspeelde onlangs zelf op een terugkeer in de Jemenitische politiek als oppositieleider. In de ogen van de VS en de Golfstaten, die bemiddelden bij het vredesakkoord, is dat een recept voor aanhoudende spanningen in Jemen.

Parlement beperkt immuniteit medewerkers Saleh

Het parlement van Jemen heeft vandaag de immuniteit voor rechtsvervolging beperkt van medewerkers van Saleh. Zij blijven van vervolging gevrijwaard voor slechts ‘politieke’ misdrijven die zij in functie hebben begaan.

In ruil voor de machtsoverdracht onderhandelde Saleh eruit dat hij en zijn staf gevrijwaard blijven van rechtsvervolging. De Jemenitische regering verleende de president en zijn getrouwen onlangs, tot verrassing van velen, onbeperkte immuniteit voor de volle 33 jaar dat hij aan de macht was.

Dat nieuws leidde vorige week tot hevige verontwaardiging bij duizenden betogers, die al maanden eisen dat Saleh juist wel wordt berecht. Daarop beloofden de vicepresident en parlementsleden van regering en oppositie de strafrechtelijke onschendbaarheid van Saleh’s medewerkers te beperken. De president zelf blijft wel volledige immuniteit verleend.