Ruime verdubbeling aantal doden na aanslagenreeks Boko Haram

De gecoördineerde aanslagenreeks van gisteren in de op een na grootste stad van Nigeria zijn zeker 120 doden gevallen. Dat blijkt uit ziekenhuisgegevens ingezien door persbureau AP. Hiermee is het aantal doden van de eerste drie weken van dit jaar meer dan verdubbeld.

Inwoners van Kano staan bij een lijk van een immigratie-ambtenaar nabij een van de getroffen politiebureaus. Foto Reuters

De gecoördineerde aanslagenreeks van gisteren in de op een na grootste stad van Nigeria zijn naar nu blijkt zeker 143 doden gevallen. Dat bevestigt een ziekenhuis in Kano. Hiermee is het aantal dodelijke slachtoffers van de eerste drie weken van dit jaar meer dan verdubbeld.

Het Rode Kruis bevestigt de cijfers tegenover de Franse nieuwsdienst AFP. Bij vier politiebureaus in het noordelijk gelegen Kano, dat zo’n negen miljoen inwoners telt, gingen gisteren bommen af. Ook vielen slachtoffers bij schietpartijen.

AP-verslaggevers telden met eigen ogen de lijken in het Murtala Muhammed-ziekenhuis in Kano. Artsen wilden niet met ze spreken maar de ziekenhuisgegevens lagen ter inzage. Waarschijnlijk liggen in andere ziekenhuizen in de stad nog meer lijken.

De islamitische radicale sekte Boko Haram eiste de aanslagen direct op. In de drie weken voorafgaand aan de terreurdaad bracht het als zeker 83 mensen om. Sinds de verkiezingen in april vorig jaar staat de teller nu op meer dan negenhonderd doden. In Kano is nu een avondklok van 24 uur ingesteld:

http://youtu.be/DZ9tsXysbNI

Boko Haram probeert al tijden de voortdurende spanning tussen het overwegend christelijke zuiden en het merendeels islamitische noorden van Nigeria te vergroten. In de islamitische noordelijke provincies is de islamitische sharia-wetgeving van kracht. Boko Haram wil dat deze wetten en regels ook voor christenen en in het zuiden gaan gelden.


Grotere kaart weergeven

    • Jules Seegers