RBS-chef mogelijk ingetrokken Knighthood

Een grotere vernedering is welhaast niet denkbaar voor een Brit. ‘Sir’ Fred Goodwin, de voormalige topman van de bijna gecrashte Royal Bank of Scotland (RBS), zou zijn adellijke titel wel eens kunnen gaan verliezen. Premier David Cameron maakte gisteren tijdens een toespraak bekend dat een speciale commissie zich opnieuw zal buigen over de titel van de opgestapte RBS-baas, die in 2004 werd geridderd. Volgens Cameron was de „beslissing aan de commissie”. Hoe de PM er zelf over dacht, was voor iedereen wel duidelijk.

Goodwin, bekend als Fred the shred vanwege zijn neiging om bedrijven te splitsen en door te verkopen, was de drijvende kracht achter de overname van ABN Amro, samen met de Fortis en de Banco de Santander. Om de overname mogelijk te maken, moest RBS zich zwaar in de schulden steken. Toen in 2008 de kredietcrisis uitbrak moest de Britse overheid te hulp schieten met een reddingspakket van in totaal 45 miljard pond om een faillissement van RBS te voorkomen.

Een recent rapport van de Britse toezichthouder velde onlangs een hard oordeel over de voormalige leiding van RBS. De Financial Services Authority noemde de overname van ABN Amro een „wilde gok”. Volgens de toezichthouder is de bijna-ondergang van RBS te wijten aan een „hele serie slechte beslissingen” van Goodwin en zijn medebestuurders.