Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

PvdA-politici zien liever Asscher dan Cohen als lijsttrekker

Lodewijk Asscher. Foto NRC / Bas Czerwinski

Een grote meerderheid van provinciale en lokale PvdA-politici ziet in partijleider Job Cohen niet de juiste man om bij volgende Kamerverkiezingen de lijst aan te voeren. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

Een derde denkt dat Lodewijk Asscher, wethouder in Amsterdam, de beste lijsttrekker voor de PvdA zal zijn. Twintig procent meent dat Cohen het nog een keer moet doen. Dat zijn de uitkomsten van een enquête van NRC Handelsblad en OverheidinNederland.nl onder bestuurders en volksvertegenwoordigers van PvdA en SP op alle bestuurlijke niveaus. Ter vergelijking: van de ondervraagde SP-politici meent 98 procent dat partijleider Emile Roemer opnieuw de lijst moet aanvoeren bij de verkiezingen.

Directeur Gerrit Voerman van het Documentatiecentrum Politieke Partijen noemt de uitkomst “bijzonder pijnlijk”:

“Het gaat hier niet om gewone partijleden of kiezers, maar om het partijkader. Mensen die zich beroepsmatig inzetten voor de partij. En die blijken na anderhalf jaar al geen geloof meer te hebben in de politieke toekomst van hun leider.”

Partijvoorzitter Lilianne Ploumen, die dit weekend op het PvdA-congres in Brabant afscheid neemt, verweet Cohen begin oktober “niet zichtbaar genoeg” te zijn binnen de partij. Zij blijkt dus de mening van een meerderheid (54 procent) van het partijkader te hebben vertolkt. Slechts 27 procent is het met haar oneens. De rest is neutraal of weet het niet. Van de PvdA-politici zegt 52 procent wel tevreden te zijn met partijleider Cohen, op dit moment. Zeven procent is zelfs ‘zeer tevreden’.

Cohen zelf reageerde gisteravond koeltjes toen hij de cijfers hoorde:

“Er komen vrije lijsttrekkersverkiezingen. Iedereen kan zich daar voor aanmelden en we hebben een boel talent in de partij.”

Op het tweedaagse partijcongres wordt Hans Spekman geïnstalleerd als voorzitter. De plannen waarmee hij campagne voerde, zijn niet populair onder partijgenoten. Een meerderheid vindt het onverstandig om ook niet-leden te laten meebeslissen over de lijsttrekker, slechts 36 procent vindt het een goed idee om het hoofdkantoor van de partij te verhuizen, van de Amsterdamse Herengracht naar een volkswijk. En een meerderheid gelooft niet dat het zal lukken het ledenaantal in vier jaar te verdubbelen tot 100.000.

Bij de SP valt op dat niet op alle punten grote eensgezindheid is. Van de SP’ers vindt 33 procent dat de afdrachtsregeling aan herziening toe is. Deze interne partijregel dwingt Kamerleden, Statenleden en raadsleden een deel van hun inkomsten aan de partij af te staan.

Lees het achtergrondverhaal ‘Onzekere PvdA, trotse SP’ vandaag in NRC Weekend of onze digitale editie.