‘Politie werkt getraumatiseerde agenten korps uit’

Beeld van de rellen bij de Kuip in september vorig jaar waarbij politieagenten de pistolen moesten trekken om een menigte Feyenoordhooligans buiten het Maasgebouw te houden.

Minstens tien agenten met psychische klachten zijn door politiekorpsen aan hun lot overgelaten of zelfs het korps uitgewerkt. Volgens RTL Nieuws wordt in die gevallen geld belangrijker geacht dan de zorg voor hun eigen agenten. Zo worden rechtszaken tegen agenten aangespannen, die moeten voorkomen dat ze een beroep kunnen doen op een schaderegeling van de politie.

Op basis van stukken van de politie meldt RTL Nieuws dat de afgelopen drie jaar 1.100 agenten hulp hebben gezocht bij de politiepoli in het AMC Amsterdam. Eerder onderzoek wees al eens uit dat jaarlijks tussen de 7.200 en achtduizend politiemedewerkers kampen met psychische klachten als gevolg van bijvoorbeeld zaken waarbij kinderen om het leven zijn gekomen of veel agressie van arrestanten of omstanders kwam kijken.

Een van de agenten die voor de camera zijn verhaal doet heeft een posttraumatische stressstoornis aan zijn werk overgehouden. In plaats van hem hulp aan te bieden stapte de korpsleiding naar de rechter om te voorkomen dat hij aanspraak kan maken op een schaderegeling van de politie. Volgens RTL Nieuws zijn er nog ongeveer tien vergelijkbare zaken.

‘Andere denkwijze dan wij voorheen hadden’

Directeur Jan Struijs van het programma versterking professionele weerbaarheid van de politie stelt dat voor agenten die een ‘mentale blessure’ krijgen, moet worden gezorgd. “Dat is een andere denkwijze dan wij tot nu toe hebben gehad.”

Een woordvoerder van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zegt dat de bewindsman korpsbeheerders gaat aanspreken op hun omgang met agenten met psychische problemen. Als dat nodig is zouden dossiers van gedupeerde politiemensen opnieuw moeten worden bekeken.

    • Jules Seegers