Over de haag

Voor het eerst...

De Tweede Kamer wilde van de nieuwe minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken, CDA) weten wat zíj van weigerambtenaren vindt. Eerst konden de Kamerleden zelf hun punt nog eens maken. Dus stelde Ineke van Gent (GroenLinks) dat het kabinet „een rituele dans om de hete brij doet”. Prees SGP’er Van der Staaij „het respect dat het huidige beleid uitstraalt”, namelijk dat ambtenaren niet verplicht worden homo’s te trouwen. Alleen Jeanine Hennis (VVD) zweeg. Zij stemde vorig jaar met haar fractie tegen een verbod op weigerambtenaren, tegen haar eigen liberale principes in. Haar telefoon onder de tafel was interessanter dan het debat. Niet één keer keek ze op.

… met rode wangen

Tegen het einde van haar eerste Kameroptreden was minister Spies rood aangelopen. Dát wilde Hennis, altijd flink opgemaakt, dan wel weer even benoemen: „Dit is zo’n beladen onderwerp dat we allemaal met rode konen de zaal verlaten.” Maar de minister sloeg hard terug: „Een wiskundeleraar zei me ooit: een gezonde blos is de mooiste make-up. Sindsdien ben ík gestopt met smeren.”

Mag ik even?

Fractieleider Jolande Sap van GroenLinks wil zich meer als Kamerlid profileren. De econoom heeft daarom bij enkele financiële onderwerpen het woordvoerderschap van Bruno Braakhuis overgenomen. Met wisselend succes. Donderdag kwam zij bij een eurodebat binnen toen de meeste sprekers al hadden gesproken. Dat maakt serieus deelnemen aan een discussie lastig. Bij een eerder debat zat het ook niet mee. Toen Jolande Sap minister De Jager op hoge toon bekritiseerde over het uitblijven van informatie, zei hij die al veel eerder te hebben verstrekt. „Vraagt u maar aan mijnheer Braakhuis.”

Dodelijke mail

Panieknieuws, rondgestuurd door Buitenlandse Zaken: „ERNSTIGE DIGITALE AANVALLEN KUNNEN EEN GEWAPEND CONFLICT VEROORZAKEN”, allemaal in hoofdletters. Er worden „dodelijke slachtoffers” genoemd, zelfs „grootschalige vernietiging”. Maar weest gerust. Komt allemaal van een onafhankelijke denktank. „Het ministerie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit bericht.”

Post van Frans

Frans Timmermans (PvdA) heeft van alle Tweede Kamerleden de meeste schriftelijke vragen gesteld. Om precies te zijn: 97. Dus in 2011 meer dan twee brieven per werkweek. De kampioen van vorig jaar, Marianne Thieme (PvdD), viel terug naar plaats vier met 76 vragen.

Nieuw, enkele keren per week: ‘Over de haag’, rubriek over de achterkant van het politieke bedrijf