Opnieuw kabel gebroken bij lostrekken schip Wijk aan Zee

Bij een poging om het vastgelopen schip voor Wijk aan Zee los te krijgen is vanmiddag opnieuw een van de twee sleepkabels gebroken. Een van de sleepboten trekt het schip nog wel, maar dat gaat in dermate laag tempo dat vanwege de daling van het hoge water mogelijk moet worden gewacht tot vannacht.

Het bergingsbedrijf dat het Filipijnse schip probeert los te trekken vreest dat tot vannacht gewacht moet worden met een nieuwe poging. Foto NRC / Cor Salverius

Bij een poging om het vastgelopen schip voor Wijk aan Zee los te krijgen is vanmiddag opnieuw een van de twee sleepkabels gebroken. De tweede sleepkabel kon na enige tijd echter opnieuw worden vastgemaakt, waarop weer twee sleepboten konden worden ingezet.

De kabel knapte vanmiddag door een te snelle draai van het schip, zegt een woordvoerder van bergingsbedrijf Svitzer tegen Novum. Met slechts een sleepboot werd het schip nog wel getrokken maar dat ging in dermate laag tempo dat, vanwege de daling van het hoge water, het schip vandaag mogelijk niet meer loskomt.

In dat geval moet worden gewacht tot vannacht 02.30 uur. ‘Met man en macht’ wordt gewerkt om dit te voorkomen. Dan zou het water pas weer hoog genoeg staan om het schip los te kunnen krijgen.

De Aztec Maiden uit de Filipijnen liep gisterochtend vast op een zandbank. Het vrachtschip zonder lading raakte volledig op drift toen het anker het niet hield. Vanochtend mislukte al een poging om het schip los te krijgen omdat toen ook al een kabel brak.

De route van de Aztec Maiden (zoom in voor meer gedetailleerde route-informatie):


Grotere kaart weergeven

    • Jules Seegers