Onderzoek IND naar zelfdoding asielzoeker

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) stellen een intern onderzoek in naar de zelfdoding van een Sri Lankaanse asielzoeker in het Aanmeldcentrum (AC) Schiphol. Dat bevestigt een woordvoerder van minister Gerd Leers (Immigratie, Integratie en Asiel, CDA).

Het lichaam van de man werd op 29 december gevonden. Een dag eerder had hij te horen gekregen dat hij geen verblijfsvergunning kreeg. Het is de eerste keer dat een asielzoeker zelfmoord pleegt in het AC Schiphol.

Volgens advocaat Pieter Dietz de Loos, die de eerste asielaanvraag van de man behandelde, wist de IND dat hij psychische problemen had en al eerder zelfmoordpogingen had gedaan. „De staat heeft zijn zorgplicht verzaakt door hem niet over te brengen naar een plaats waar hij goede zorg zou krijgen.” De IND geeft geen commentaar zolang het onderzoek loopt.

De 41-jarige man verbleef sinds 22 december 2011 in het AC Schiphol voor zijn ‘herhaalde asielaanvraag’. De eerste was volgens Dietz de Loos afgewezen omdat hij niet kon bewijzen dat hij de Sri Lankaanse nationaliteit had. Dietz de Loos schreef in 2010 in een aanvulling op een IND-rapport dat de man in Sri Lanka „enkele suïcidepogingen ondernomen heeft door zich te willen verhangen”. Ook schreef hij: „Een herhaalde suïcidepoging moet niet worden uitgesloten, zeker niet als het uitzicht op een verblijfsstatus wegvalt.”

Minister Leers spreekt volgens zijn woordvoerder van een „tragische gebeurtenis”. Het interne onderzoek is gericht op de „verleende zorg” en de „informatie-uitwisseling”, aldus de woordvoerder. Het moet binnen een maand klaar zijn.

    • Teri van der Heijden