Nieuwe ‘middenkoers’ centraal op speciaal congres CDA

Een reeks CDA-prominenten op een rij tijdens het laatste CDA-congres, eind oktober vorig jaar in Utrecht. Foto NRC / Roel Rozenburg

Het CDA praat vanmiddag op een speciaal partijcongres over de toekomstige koers van de partij. Op de achtergrond speelt de discussie over het partijleiderschap, die de laatste weken flink is opgelaaid.

Op het congres staat het rapport dat een speciale werkgroep, het Strategisch Beraad, gistermiddag presenteerde. De werkgroep, onder leiding van oud-minister Aart-Jan de Geus, pleit daarin voor een terugkeer van de partij naar het ‘radicale midden’. Het CDA zou volgens het Strategisch Beraad weer positiever moeten zijn over immigratie en meer aandacht moeten hebben voor een thema als duurzaamheid.

Het congres van vanmiddag begint vanmiddag om twee uur, maar de belangrijkste programmaonderdelen volgen vanaf ongeveer drie uur. Dan presenteert de commissie Nieuwe Woorden, Nieuwe Beelden, die onder leiding staat van theologe Jacobine Geel, haar bevindingen over hoe de uitgangspunten van het CDA (gerechtigheid, gespreide verantwoordelijkheid, solidariteit en rentmeerschap) ‘hertaald’ kunnen worden. Vervolgens presenteert het Strategisch Beraad zijn conclusies aan het congres en sluit partijvoorzitter Ruth Peetoom het congres af met een toespraak.

Interessant is vanmiddag hoe het rapport van het Strategisch Beraad bij de leden valt, zegt onze politiek redacteur Freek Staps, die op het congres aanwezig is:

“De vraag is of de leden het verhaal stellig en uitgesproken genoeg vinden. Belangrijk is wel dat dit het nog niet eindrapport is. De komende maanden gaan CDA’ers in het hele land met elkaar discussiëren en op het volgende congres wordt het rapport dan afgetimmerd. De verwachting is wel dat er geen grote conflicten over het rapport zullen ontstaan. De afgelopen twee jaar werden voor het CDA gekenmerkt door geruzie en er zijn veel personen beschadigd. CDA’ers hebben nu wel behoefte aan wat vrolijkheid.”

Discussie over partijleiderschap speelt op achtergrond een rol

Op de achtergrond van het nadenken over een nieuwe koers speelt de leiderschapsdiscussie binnen het CDA. De partij zit sinds het vertrek van oud-premier Balkenende zonder echte partijleider Begin januari maakte vicepremier Maxime Verhagen, die de CDA-ministers in het kabinet aanvoert, bekend niet de ambitie te hebben om partijleider te worden. Ook onderwijsminister Van Bijsterveldt gaf aan die ambitie niet te hebben. In de weken die volgden sloten oud-campagneleider Jack de Vries en staatssecretaris Henk Bleker niet uit het leiderschap op zich te willen nemen.

Een beslissing over wie de nieuwe partijleider wordt, valt op het congres van vanmiddag niet te verwachten. Wel zal de discussie in de wandelgangen van het congres besproken worden, zegt Staps:

“Eigenlijk speelt de leiderschapsdiscussie bij het CDA elke dag een rol. De partij zit al twintig maanden zonder echte leider en ook het Strategisch Beraad heeft aangegeven dat dit geen ideale situatie is. Er zal op het congres vanmiddag zeker over gesproken worden tussen CDA’ers onderling.”

Het CDA-congres is vanaf 13.45 uur live te volgen via Politiek24. nrc.nl doet uiteraard ook uitgebreid verslag. Lees ook onze uitgebreide voorbeschouwing op de congressen van het CDA en PvdA.