Nederlanders in Keniaanse cel om verdenking terrorisme

Oegandese militairen helpen in de Somalische hoofdstad Mogadishu bij het bestrijden van de terroristen van Al-Shabaab. Foto AFP / Stuart Price

Twee Nederlanders hebben in Kenia twee nachten in de cel doorgebracht op verdenking van terroristische activiteiten. De mannen, van Somalische origine, werden donderdag gearresteerd toen ze het ministerie van Defensie in Nairobi filmden. Ze zijn na verhoor en inbeslagname van hun opnames vrijgelaten, schrijft de Keniaanse krant Daily Nation vandaag.

De mannen claimen dat ze op familiebezoek waren. Onduidelijk blijft waarom de Nederlanders het Keniaanse Defensie-departement filmden. Ze werden volgens de krant “op een paar meter afstand” van de hoofdingang opgepakt.

De mannen werden samen met hun Keniaanse chauffeur gearresteerd door de militaire politie en voor verhoor overgedragen aan antiterreurofficieren, zo meldt persbureau Novum vanmiddag. De autoriteiten in Kenia zijn extra alert op mogelijke aanslagen sinds het Keniaanse leger in oktober buurland Somalië binnentrok om te vechten tegen de radicaal-islamitische terreurgroep Al-Shabaab.

Terreurbeweging Al-Shabaab steeds grotere bedreiging voor Kenia

Al-Shabaab had jarenlang grote delen van Somalië in handen en trok tientallen volgelingen aan vanuit het buitenland. Al-Shabaab heeft in een reactie op de Keniaanse invasie gedreigd met geweld binnen Kenia. Meerdere Europeanen en Amerikanen zijn de afgelopen weken in Kenia gearresteerd terwijl zij probeerden de grens over te steken naar Somalië.

In juli 2009 werden drie Nederlanders en een Marokkaan met een Nederlandse verblijfsvergunning gearresteerd op de grens tussen Kenia en Somalië. Het viertal, van wie er een was geboren in Somalië, wilde zich volgens Kenia aansluiten bij Al-Shabaab. De mannen werden teruggestuurd naar Nederland.

    • Pim van den Dool