Broederschap officieel winnaar, maar Nour-partij ‘lastige’ tweede

Campagnebeeld van de FJP in Kairo. In totaal verzamelden de diverse islamitische partijen driekwart van de zetels. Foto AFP / Odd Andersen

Het is nu zeker: de Moslimbroederschap gaat in Egypte een grote rol spelen in de vorming van een nieuwe grondwet. Vandaag werd de verkiezingsuitslag van de eerste parlementsverkiezingen sinds de val van Hosni Mubarak bekend.

De Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid (FJP) heeft 38 procent van de beschikbare 498 zetels binnen. De hardliners van de Nour-partij kwamen uit op 29 procent. Een warme samenwerking tussen de twee grootste partijen lijkt er echter niet in te zitten, zo schreef NRC-correspondent Gert van Langendonck:

“Nour-voorzitter Emad Abdel Gaffour zei dat zijn partij er niet aan denkt om in een regering te stappen met de Moslimbroeders. ‘Wij willen niet aan de leiband lopen, wij blijven liever onafhankelijk.’ Omgekeerd lijkt er ook bij de Moslimbroeders weinig animo te bestaan voor samenwerking. De Broeders zien meer heil in een coalitie met de liberalen. Tenminste voorlopig lijken de salafisten dus vooral een probleem te zijn voor de Moslimbroeders. De Nour-partij maakte eerst deel uit van het Democratisch Blok van de Moslimbroeders maar de salafisten stapten op uit de alliantie uit ontevredenheid over hun plaats op de lijsten. Dat bleek een slimme zet.”

Individuele deelnemers aan de verkiezingen helpen de FJP waarschijnlijk aan een alliantie die goed zal zijn voor in totaal 47 procent van de zetels; nog steeds geen meerderheid. De Moslimbroederschap werd tijdens het regime van Mubarak uitgesloten van verkiezingen. Opvallend is het dat de coalitie van jongerenbewegingen die voorop gingen bij de protesten tegen de dictator slechts zeven zetels hebben gekregen.

Het liberale Egyptische Blok, geleid door een partij opgericht door de christelijke telecomtycoon Naguib Sawiris, heeft 9 procent van de zetels in het parlement. Een andere liberale partij, de Wafd, won ook 9 procent. Het nieuwe parlement komt maandag voor de eerste keer bijeen.

Nu de verkiezingen, die eind november begonnen, officieel zijn afgerond maakt Egypte zich sinds lange tijd op voor een parlement dat daadwerkelijk een volksvertegenwoordiging is. Naar verwachting zal het de macht van de Opperste Militaire Raad willen inperken. De huidige machthebbers hebben gezegd in juni af te treden.

    • Jules Seegers