Minderen zonder minder

Op mijn artikel twee weken geleden over wijnen met een lager alcoholpercentage heb ik verschillende mailtjes ontvangen. Vooral met de vraag of ik nog meer wijnen kon aanraden dan de genoemde twee. Op nrc.nl/hongerendorst heb ik daarom afgelopen zaterdag al een duo Zuid-Afrikanen in de schijnwerpers gezet, waarmee u kunt minderen zonder minder te drinken.

Maar er is meer. Na afloop van de wijnbeurs Wine Professional (zie hiernaast) schoof ik nog even aan in restaurant Aan de Poel (1 Michelinster) in Amstelveen. Daar werd rondom deze gedachte een tiental gerechtjes gekookt, begeleid door de witte Gascogne-wijnen van Domaine du Tariquet. Deze worden voornamelijk gemaakt van gekende druiven als chardonnay, sauvignon blanc, chenin blanc, ugni blanc en colombard, wijnen die ik met enorm veel plezier drink. Loepzuiver, verkwikkend, ongecompliceerd lekker, betaalbaar (de meest gangbare van 4,50 tot 8,50 euro) en getuige hun prestaties bij een maaltijd op sterrenniveau uiterst veelzijdig. Nog een glas drinken kan probleemloos. Tariquet overstijgt de 12,5 procent niet.

Verkoopadressen via www.tariquet.nl