Mannenmode Parijs (1): les Pays Bas

Vorig seizoen verwerkte Dries van Noten werk van de fotograaf James Reeve in zijn vrouwencollectie. Voor zijn najaarscollectie 2012 had hij twee Nederlanders ingeschakeld:letterokunstenaar  Letman en schilder Gijs Frieling. Ontwerpen van Letman (Job Wouters) en schilderijen van Frielang waren gebruikt als dessins voor pakken en militair gesneden jassen, wat de collectie van Van Noten tot

Vorig seizoen verwerkte Dries van Noten werk van de fotograaf James Reeve in zijn vrouwencollectie. Voor zijn najaarscollectie 2012 had hij twee Nederlanders ingeschakeld:letterokunstenaar  Letman en schilder Gijs Frieling. Ontwerpen van Letman (Job Wouters) en schilderijen van Frielang waren gebruikt als dessins voor pakken en militair gesneden jassen, wat de collectie van Van Noten tot een van de weinige uitbundige van het nogal klassieke seizoen maakte.

Wouters en Frielang waren ook bij de show aanwezig. Samen met twee assistenten bleven ze gedurende de hele show in het Grand Palais  aan een tientallen meters lange muurschildering werken, waar ze de dag ervoor aan waren begonnen en die de volgende ochtend weer verwijderd moest worden.

Bij Viktor & Rolf, het enige Nederlandse label dat nog showt tijdens de mannenmodeweek in Parijs, werd teruggrepen  het overdreven brede silhouet uit de Atomic Bomb-collectie uit 1998, een van de eerste collecties (haute couture, voor vrouwen) die het duo in Parijs showde. Viktor & Rolf hebben een nieuwe mannengeur gelanceerd, Spice Bomb, de mannelijke tegenhanger van de succesgeur Flowerbomb, vandaar. Die  enorme, ronde, American-football-achtige schouders werkten goed om de vrij klassieke kledingstukken (pakken, blazers, bombers, smokings) boven het gewone uit te tillen.

Veel leer ook in de collectie; huidkleurige en zwarte leren broeken, alsook een zwarte leren tuinbroeken. Beste outfit  een zwarte leren tuinbroek over een overhemd met stropdas en een bomberjack.

Fotografie: Peter Stigter

    • Milou van Rossum