Laura Dekker is de wereld rond: het mediacircus kan beginnen

Vandaag beëindigt Laura Dekker haar tocht rond de wereld. De media-aandacht is zó overweldigend dat de solozeiler wordt afgeschermd.

De teller staat op 246. Zoveel interviewverzoeken liggen er te wachten op Laura Dekker als ze vandaag de jachthaven van Sint Maarten binnenzeilt. De 16-jarige heeft altijd op publiciteit kunnen rekenen, maar de aandacht voor het voltooien van haar tocht rond de wereld is overweldigend.

Zó overweldigend, dat haar nieuwe manager zich genoodzaakt voelt het wereldberoemde zeilmeisje in bescherming te nemen. „De steiger waarop zij aankomt wordt afgesloten”, vertelt Gerard van Erp. „We kunnen niet hebben dat een horde journalisten elkaar, en haar, onder de voet loopt.”

De afgeschermde aanlegplaats is alleen toegankelijk voor familie en een eigen cameraploeg. Die heeft beloofd de aankomst van Laura vast te leggen voor fans. Audiovisuele media kunnen het materiaal kopen: 950 euro exclusief btw voor vier minuten, ruim het dubbele voor het uitgebreide pakket van twaalf minuten (met interview).

Journalisten mogen vragen indienen bij het ingehuurde mediabedrijf, zolang die over haar reis gaan en niet over andere zaken. Haar leerplicht bijvoorbeeld, of de rechtszaken van de kinderbescherming en jeugdzorg tegen haar ouders.

Manager Van Erp legt uit dat hij het niet iedereen naar de zin kan maken nu Dekker erin geslaagd is als jongste ooit alleen de wereld rond te varen. „Ze heeft net 41 dagen op zee gezeten en kan waarschijnlijk nauwelijks op haar benen staan.” Dekker heeft de persaandacht tijdens de reis volgens hem „als belastend ervaren”.

Voor de aankomst heeft Van Erp met twee media exclusieve afspraken gemaakt. Het AD, dat de 13-jarige Laura en haar circumnavigatieplannen in 2009 ‘ontdekte’. En dat haar bovendien in staat stelde geld te verdienen tijdens haar tocht met het schrijven van een wekelijkse column.

En het Jeugdjournaal, waar haar echte fans waarschijnlijk naar kijken. Het programma dat zowel de reis als het juridische gevecht vanuit haar perspectief beschreef.

De recordpoging van Laura wordt in de zeilwereld erkend, maar het Guinness Book of World Records laat deze onvermeld. Het beroemde boek besloot de categorie ‘jongste’ niet langer op te nemen, omdat het „ongepaste recordpogingen van minderjarigen” niet wil aanmoedigen.

    • Emilie van Outeren