Kroes tegen piraterijwet

Eurocommissaris Neelie Kroes heeft zich openlijk uitgesproken tegen de Stop Online Piracy Act (SOPA), de omstreden wet tegen internetpiraterij die in de VS wordt voorbereid.

De Europese commissaris voor Digitale Agenda uitte gisteren haar afkeuring van de wet via Twitter. „Te hard rijden is ook verboden, maar je legt geen verkeersdrempels aan op de snelweg”, schreef ze. Ze noemt SOPA „slechte wetgeving”, die de„voordelen van een open net” in de weg staat. De kritiek is opmerkelijk; doorgaans onthoudt de EU zich van kritiek op Amerikaanse wetsvoorstellen.

Vorig week werd bekend dat Europarlementariër Marietje Schaake (D66) leiding gaat geven aan een onderzoek voor een Europees buitenlandbeleid voor internetvrijheid. Schaake: „SOPA wordt behandeld in het Amerikaanse parlement, maar het raakt ook Europa. Het zou goed zijn als het Europees parlement daarop kan reageren.”