Kort economie

‘Breed decreet’ voor Italiaanse economie

De regering van de Italiaanse premier Mario Monti heeft vrijdag zijn goedkeuring gegeven aan een breed decreet, waarmee het noodlijdende Zuid-Europese land zijn concurrentiepositie in de eurozone en zijn infrastructuur beoogt te verbeteren, zo meldt de premier vrijdag. Een derde belangrijke pijler van zijn nieuwe ‘pro-groei-agenda’ zijn nieuwe regels ter vereenvoudiging van het systeem. Deze voorstellen zullen volgende week goedgekeurd worden, zei de premier. Het decreet dat vrijdag werd goedgekeurd bevat tevens sociale maatregelen, onder andere gericht op het stimuleren van de kansen op werk voor jongere Italianen. Het kabinet kondigde tevens een reeks wetsontwerpen aan gericht op het hervormen van het universitaire systeem. (Novum)

Shell investeert in offshore Canadese kust

Shell gaat bijna gaat bijna 800 miljoen euro steken in diepwater olie-exploratie voor de kust van Nova Scotia bij Canada, zo heeft het olieconcern gisteren gemeld.

Shell wil de komende zes jaar naar olie gaan zoeken in vier zogeheten offshore blokken, op zo’n 125 mijl voor de kust. De lokale toezichthouder, die het concern de exploratie van de blokken heeft toegekend, zei dat de investering van het Brits-Nederlandse olieconcern het grootste bedrag is dat ooit is uitgegeven aan licenties voor offshore-boringen buiten de Canadese oostkust.

Shell ziet de investering als een belangrijke eerste entree tot een aantrekkelijk nieuw offshore diepwaterbassin, aldus Shell-woordvoerder Larry Lalonde. (Novum)