Kleine verwende panda's

Fotografen, een minister en een politie-escort. De twee panda’s die vorig weekend aankwamen in Parijs, werden ontvangen als beroemdheden. Yuan Zi en Huan Huan vlogen duizenden kilometers om in een Franse dierentuin te gaan wonen. Die dierentuin huurt de panda’s van China, voor honderdduizenden euro’s per jaar.

Met dat geld wil China nog meer panda’s te fokken zoals Yuan Zi en Huan Huan. Die komen namelijk uit het Chendu-fokcentrum. De BBC maakte er een mooie film over : panda makers. Verzorgers met mondkapjes dragen de babypanda’s rond in poezelige dekentjes. Boeren klimmen de bergen in en sjouwen bundels bamboe naar beneden.

Lekker genoeg? Nee, de panda’s laten tweederde van de bamboe liggen. En in paren hebben ze ook geen zin. Zonde, want de vrouwtjes zijn maar drie dagen per jaar vruchtbaar. Daarom verzamelen de verzorgers zaad van pandamannetjes en bevruchten daar de vrouwtjes mee.

Zo floept er af en toe een kleintje naar buiten – soms al na elf weken en soms pas na elf maanden. Die babypanda’s zijn hulpeloze, bijna naakte, blinde wezentjes, zo zwaar als een kopje suiker. En vaak zijn het er zelfs twee. Maar in het wild geeft mama er maar eentje moedermelk. De andere laat ze sterven.

In het fokcentrum wordt zo’n verstoten jonkie snel in een warme couveuse gelegd, met een fles melk. Tien keer per dag leiden verzorgers de moeder af, pikken haar baby in en verwisselen hem met het jonkie uit de couveuse. Zo brengt de moeder zonder dat ze het in de gaten heeft twee panda’s groot.

Gaan die kleine panda’s later allemaal naar dierentuinen? Nee, de bedoeling is dat ze worden uitgezet in natuurreservaten, want de wilde panda’s in de bergbossen van China dreigen uit te sterven. Helaas weet niemand of de verwende panda’s – 140 stuks inmiddels – kunnen overleven in het wild. Veel biologen vinden het fokcentrum daarom maar niks. Ze zeggen: die miljoenen euro’s kunnen beter besteed worden aan het beschermen van wilde panda’s en hun bos. Wat zouden Yuan Zi en Huan Huan vinden?

Berber Rouwé

    • Berber Rouwé