Kernreactor naar Petten, niet Borssele

De nieuwe kernreactor voor de productie van medische isotopen komt in Petten, en niet in Borssele. Daarmee heeft het kabinet gisteren ingestemd.

De afgelopen twee jaar streden Noord-Holland en Zeeland met elkaar als beste vestigingsplaats voor de reactor. Het kabinet heeft gekozen voor Petten, waar ook de bestaande, vijftig jaar oude kernreactor staat.

De beslissing betekent een nieuwe tegenvaller voor Zeeland. Een maand geleden ging aluminiumsmelter Zalco uit Vlissingen failliet. Kort daarna maakte energiebedrijf Delta bekend te stoppen met de vergunningsprocedure voor een nieuwe kerncentrale in Borssele.

Vervanging van de huidige kernreactor in Petten werd in 2007 actueel toen een lek in een leiding werd ontdekt. Tijdens groot onderhoud een jaar later werd wéér een technisch mankement ontdekt en ging de reactor een half jaar dicht. Aangezien Petten 30 tot 40 procent van alle isotopen levert aan ziekenhuizen wereldwijd, dreigde toen een mondiaal tekort. Medische isotopen zijn zwak radioactieve stoffen die worden gebruikt voor de behandeling van kanker en voor diagnose, in het bijzonder bij kanker en hartziekten.

Gisteren hebben het kabinet en de provincie Noord-Holland elk 40 miljoen euro toegezegd voor de nieuwe kernreactor. Met het geld moeten het ontwerp, de aanbesteding en de vergunningprocedure worden betaald. De bouw, die naar schatting 500 miljoen euro kost, en de exploitatie van de reactor gebeurt door private partijen.

De huidige kernreactor in Petten wordt geëxploiteerd door onderzoeksgroep NRG. Die voert er ook nucleair onderzoek uit. NRG heeft altijd de voorkeur gehad voor Petten als locatie van de nieuwe reactor. De verwachting is dat deze in 2022 gereed is.