'Ik wilde weg van mijn familie'

Hing Chau (Brendan) Lam (29), Universiteit Leiden

Master Public international law

‘Ik ben net klaar met mijn master, overmorgen vertrek ik. Het is een heel druk jaar geweest.” Hing Chau Lam uit Hongkong klapt zijn compacte laptop dicht, aan een comfortabel koffietafeltje in de Leidse universiteitsbibliotheek. “Naast mijn studie heb ik ook nog stage gelopen bij het ICTY. O, het Joegoslaviëtribunaal. Werken, werken, werken, ik heb ook elke avond doorgewerkt en ik heb niks van Europa gezien. Maar het was wel een heel vruchtbaar jaar.

“Mijn studiecoördinator in Hongkong, waar ik nog steeds studeer, raadde me aan om een jaar hier in Leiden de master te gaan doen. Deze master trekt mensen uit de hele wereld, minder dan de helft is Nederlands. Ik zat met studenten uit Latijns-Amerika, de VS, Griekenland... En mijn klasgenoten zijn écht slim. Het was meer werk dan ik van tevoren gedacht had.

“Maar de kosten vormden het grootste obstakel. Deze master kost meer dan 14.000 euro. Ik heb gelukkig een beurs gekregen van de gemeente Den Haag. Daarvoor komen elk jaar vijf studenten in aanmerking. De beurs dekt alle kosten: collegegeld, visa, huisvesting, leefgeld.

“Steeds als ik iets wil in mijn studie, vind ik een oplossing. Op deze manier ben ik ook al twee keer eerder voor mijn studie in Nederland geweest. Voor het laatst was ik hier in 2009, om stage te lopen bij het Internationaal Strafhof. Voor studenten op het Chinese vasteland is het nu heel normaal om in het buitenland te gaan studeren. Iedereen die een beurs heeft of zelf het collegegeld kan opbrengen, doet het. Mijn Chinese vriendin studeert rechten in Duitsland.

“Ik kom uit Hongkong. Toen ik 21 was, ging ik studeren in Peking. Dat is in Hongkong een trend: studenten willen het Chinese vasteland leren kennen. Het komt, denk ik, doordat we een open economie hebben. Als je de cultuur van het vasteland kent, is dat goed voor je carrière. Maar voor mij lag het anders. Ik wilde gewoon weg van mijn familie, van de bescherming van mijn vader.

“Later ben ik teruggegaan naar Hongkong om een master te volgen. Daar ga ik nu mee door. Ik moet nog anderhalf jaar studeren en een jaar praktijkervaring opdoen. Ik wil barrister worden, een soort advocaat.”

Hester van Santen

    • Hester van Santen