Heel eenvoudige zege Twente op RKC bij rentree Steve McClaren

Luuk de Jong was vandaag goed voor twee goals, waaronder de openingstreffer. Foto NRC / Bas Czerwinski

Het was niet sprankelend maar ‘kampioenenmaker’ Steve McClaren heeft het Enschedese publiek bij zijn rentree kunnen geven wat het wilde: doelpunten en de winst. RKC Waalwijk was niet bij machte de Tukkers in de problemen te brengen en ging met 5-0 de boot in.

De uitslag in de Grolsch Veste flatteert enigszins. Tot driemaal toe kon een doelpunt in meer of mindere mate mede op het conto van RKC-keeper Jeroen Zoet geschreven worden. De huurling van PSV, in de eerste seizoenshelft vaak sterk acterend, liet bij de 1-0 de bal uit zijn handen vallen, zo voor de voeten van Twente-spits Luuk de Jong.

Nog voor rust werd het 2-0 door Emir Bajrami die zijn schot van richting veranderd zag worden waarna Zoet geen antwoord had. Nog binnen de eerste tien minuten na rust kwam Twente op 3-0 via een benutte strafschop van wederom De Jong. Hiermee was de wedstrijd al zeer vroegtijdig beslist.

Halverwege dat tweede bedrijf reageerde Zoet vreemd op een vrije trap van Ola John waarna Nacer Chadli de vierde maakte voor de ploeg van McClaren. Dat Jeroen Zoet zijn avond niet had bleek helaas voor hem ook nog bij de 5-0. Tien minuten voor tijd schoot John zijn vrije schop op doel, waar de keeper een voorzet verwachtte.

Twente komt door de zege op 36 punten, twee minder dan koploper AZ. De lijstaanvoerder komt morgen thuis in actie tegen Ajax. PSV speelt uit bij FC Utrecht.

    • Jules Seegers