Havelzaal + Queen_UK

Soms is het bijna een beetje pijnlijk: er is weinig wereldnieuws waar het Europees Parlement zich níet mee bemoeit, maar wie ziet het?

Ze herdenken slachtoffers van rampen met een minuut stilte – deze week die van het cruiseschip Costa Concordia. Ze eren belangrijke doden van de afgelopen tijd, zoals de Tsjechische oud-president Vaclav Havel.

Maar op zulke momenten is in de vergaderzaal de perstribune leeg en in het perscentrum heeft niemand zijn koptelefoon op om te volgen wat er wordt gezegd.

Zou er wel iemand zijn geweest die naar de nieuwsuitzending keek op de eigen website van het Europees Parlement, ‘EP TV’?

Daar was een item over de Costa Concordia en de verplichtingen van rederijen om bij ongevallen schadevergoeding te betalen aan passagiers. Het Europees Parlement heeft daar juist vorige maand regels over aangenomen. Heel actueel dus. Maar helaas, ze gelden nog niet. De 27 EU-landen moeten de regels nog goedkeuren.

Zo zaten de Europarlementariërs aan het begin van hun vergaderweek in Straatsburg net naast het nieuws. Dat vinden ze jammer voor de getroffen passagiers.

En ze denken ook wel aan zichzelf. Hun partijkantoren in hun eigen land tellen het aantal keren dat de Europese vertegenwoordigers aan het woord komen in de krant, op de radio of televisie.

Als je hard werkt en met je verslagen en resoluties zelfs echte invloed hebt op ontwikkelingen, lijkt dat toch minder te tellen dan die ene mention in het mediaoverzicht.

En dan kan het opeens ook helemaal anders zijn en komen de hoofdpersonen uit het nieuws vanzelf naar je toe: Viktor Orbán, premier van Hongarije, had bedacht dat hij mee wilde doen aan het debat in Straatsburg over de nieuwe grondwet van zijn land die volgens Europese politici de democratie aantast. Na hun eerste verbijstering – ze vonden het nogal brutaal dat Orbán zichzelf uitnodigde – waren ze tevreden. Ze hoefden niet vanuit hun zetels het nieuws van commentaar en vragen te voorzien. Nu keek heel Europa naar hen.

De net gekozen voorzitter van het Europees Parlement, de Duitse sociaal-democraat Martin Schulz, was blij.

Midden in de bijeenkomst met Orbán riep hij journalisten bij zich om te zeggen dat dit een nieuw begin betekende: onder zijn leiding zou het debat over Europese politiek niet meer vooral worden gehouden in besloten vergaderingen van regeringsleiders. Dat debat hoorde hier: in de grote zaal van het parlement.

De Europarlementariërs twitteren tijdens het debat hun commentaar op de toespraak van Orban en de optredens van andere Europarlementariërs. Ook voorzitter Schulz doet mee.

In die drie uur vergeten ze het nieuws van buiten Straatsburg niet. D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld retweet een bericht over het uitstekende Nederlands dat de Belgische premier Di Rupo spreekt, volgens Mark Rutte.

En een bericht van ‘Queen_UK’ Elizabeth over de wikipedia-pagina’s die op zwart staan.

Maar er is ook nog een nieuwtje van binnen de muren dat Europarlementariërs belangrijk genoeg vinden om de wereld in te sturen: een van de zalen in het Europees Parlement heet vanaf nu ‘Vaclav Havel’.

Petra de Koning

    • Petra de Koning