'Griekenland dichtbij deal'

Griekenland vertrouwt erop snel een overeenkomst te sluiten met zijn schuldeisers. Dat zei een woordvoerder van de Griekse regering vrijdag. De overeenkomst moet voorkomen dat het land op een chaotische manier failliet gaat.

De schuldeisers en de Griekse regering onderhandelen over het kwijtschelden van een deel van de schulden van Griekenland. Die zijn zo hoog (160 procent van het bruto binnenlands product) dat Griekenland ze onmogelijk kan afbetalen. De schuldeisers zouden tot 70 procent van de schuld kwijtschelden. Omdat een groot deel van de Griekse schuld inmiddels in handen is van Europese overheden en de Europese Centrale Bank, die niet meedoen met de deal, zou dit de schuld terugbrengen tot zo’n 120 procent van het bbp.

Het plan is om de oude staatsobligaties te ruilen voor nieuwe. Die zijn minder waard en brengen een lagere rente in rekening. Zo drukken de rentekosten minder zwaar op de Griekse overheidsbegroting. Vorige week nog liepen de onderhandelingen vast omdat de Grieken en de schuldeisers het niet eens konden worden over de rente op de nieuwe obligaties. De twee partijen zouden nu denken aan een rente van 4 procent, die tot 2020 geleidelijk oploopt.

Eerder deze week dreigden zowel Griekenland als de schuldeisers nog met radicale maatregelen. De Griekse premier Lukas Papademos dreigde een wet te maken die obligatiehouders zou dwingen mee te doen. Te weinig schuldeisers hadden zich vrijwillig gemeld, vond hij. Obligatiehouders kondigden daarop aan dat ze naar het Europese Hof zouden stappen. Intussen gaan de controles van de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank gewoon door. Vrijdag arriveerde deze ‘trojka’ in Athene om te bepalen of de Griekse regering zich aan de afspraken houdt en een nieuwe tranche van de Europese noodlening mag krijgen.