Gestrand schip Wijk aan Zee nog niet losgetrokken

Het gestrande schip aan de kust bij Wijk aan Zee. De foto is van gistermiddag. Foto NRC / Cor Salverius

Het schip dat gisterochtend vastliep voor de kust van Wijk aan Zee was vanochtend vroeg nog altijd niet losgetrokken. Een poging om een kabel aan een tweede sleepboot te bevestigen mislukte afgelopen nacht. De kabel brak, meldde een woordvoerder van bergingsbedrijf Svitzer aan persbureau Novum.

Vanochtend is het alsnog gelukt de tweede, sterkere sleepboot met het schip te verbinden, legt de woordvoerder uit:

“Wij wilden pas proberen het schip los te trekken als twee sleepboten met het schip zijn verbonden. Als we dat met één sleepboot proberen en de kabel breekt, zijn we nog verder van huis.”

Het water bereikt pas vanmiddag weer een hoge stand, maar mogelijk wordt daarvoor al geprobeerd het schip vlot te trekken. “Met één sleepboot lukte dat al bijna, dus met twee sleepboten is het zeker een poging waard”, zegt de woordvoerder:

“We houden uiteraard goed in de gaten of de kabels het houden en of we het schip niet beschadigen. Als alles muurvast blijft liggen, wachten we tot de middag.”

Ook worden de ballasttanks van het schip ingezet. Omdat het schip geen lading heeft, waren die deels gevuld met water. “Toen het schip was gestrand, hebben we die helemaal vol laten lopen om te voorkomen dat het schip nog verder de verkeerde kant op drijft”, zegt de woordvoerder.

Nog niet zeggen wanneer schip los komt

Nu worden de ballasttanks geleegd. Dat duurt zes uur. Wanneer het schip los komt is volgens de woordvoerder nog niet te zeggen:

“We zijn nu een paar uur bezig. We kunnen ook proberen de tanks voorin vol te laten lopen zodat de achterkant omhoog komt, dat kan helpen bij het losmaken van het schip. De hoogste waterstand wordt om 14.00 uur bereikt, maar het zou zomaar kunnen dat het schip om 12.00 uur al los komt.”

Het bedrijf wilde aanvankelijk gisteren rond het middaguur, bij hoogwater, proberen het schip los te trekken. Vanwege het slechte weer en de golven werd echter geen poging gedaan. Ook waren er niet genoeg sleepboten beschikbaar.

Het schip zonder lading raakte gisteren rond 04.30 uur op drift omdat het anker het niet zou hebben gehouden. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd. De bemanning is nog aan boord. Voor hen dreigt geen gevaar.

    • Pim van den Dool