Gemeenten samen tegen motorclubs

Burgemeesters van twintig gemeenten hebben gisteren afgesproken een actieplan te maken om de criminele opmars van motorbendes in met name de horeca te stuiten.

Tijdens een vertrouwelijk beraad in Utrecht zijn de gemeenten overeengekomen dat er „binnen twee maanden’’ uniform beleid moet zijn voor de aanpak van motorclubs als de Hells Angels en Satudarah. Dat bevestigt de burgemeester van Enschede, Peter den Oudsten, die het overleg voorzat. De burgemeesters die gisteren over maatregelen spraken komen onder meer uit Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Emmen, Tilburg, Breda, Arnhem, Kampen, Wierden en Vlaardingen.

De burgemeesters hebben in Utrecht van de nationale recherche en het landelijk parket vertrouwelijke informatie gekregen over toenemende pogingen van motorclubs cafés en restaurants in gemeenten door middel van bedreigingen en afpersing over te nemen. De politie heeft naar eigen zeggen ernstige signalen dat motorclubs ook particuliere beveiligingsbedrijven in handen krijgen. „Gemeenten moeten strenge vergunningsvoorwaarden maken om te voorkomen dat motorbendes van de ene naar de andere stad gaan”, zegt een van de deelnemers.

Gemeenten hopen door eenvormige bestuurlijke, fiscale en strafrechtelijke maatregelen motorclubs te kunnen aanpakken. Eerdere pogingen van justitie om motorclubs als criminele organisatie te vervolgen, mislukten wegens gebrek aan bewijs. Nu moet samenwerking tussen overheidsdiensten „het leven van de zware jongens heel zuur maken’’, zoals hoofdofficier van het Landelijk parket Gerrit Van der Burg het vorige maand formuleerde in een interview met deze krant.

    • Marcel Haenen