Gaga ontmoet Gaultier

Gaga by GaultierNederland 3, 21.50 – 22.50 uur

Lady Gaga The Monster BallNederland 3, 22.50 – 00.55 uur

„Pliez, call mie Jean Paul. Hauwww can I call joe?”, vraagt Jean Paul Gaultier met zijn heerlijke Franse accent aan Lady Gaga. Zij zit tegenover hem in een sierlijke zwarte jurk, met joekels van oorbellen en een zwartgeelgrijze suikerspin op haar hoofd. Ze zitten in een spectaculair wit sciencefictiondecor. „Gaga”, antwoordt zij zelfverzekerd.

Het is moeilijk voor te stellen dat dit dezelfde vrouw is als het onopvallende, magere meisje dat in een YouTubefilmpje uit 2006 zingt en keyboard speelt in een kleine New Yorkse bar. De documentaire Gaga by Gaultier vertelt hoe het meisje Stefani Germanotta transformeerde tot Lady Gaga, de grootste popster van dit moment. Modeontwerper Jean Paul Gaultier interviewt Gaga over haar weg naar de top.

Gaultier suggereert dat dit een weg vol obstakels is geweest, met pesterijen en familietrauma’s. Dat blijkt mee te vallen. Klasgenoten maakten wel eens een grapje, en ze was verdrietig toen haar opa overleed. Als het over haar privéleven gaat houdt Gaga zich op de vlakte.

Als het over mode gaat, wordt het gesprek beter. Hier begrijpen de twee elkaar: mode is meer dan kleding, het is een levensbeschouwing, met een ode aan de fantasie en de belofte van emancipatie. De ontdekking van het visuele betekent ook haar doorbraak als artiest: als ze tijdens een optreden in een New Yorkse bar uit balorigheid haar kleren uitdoet, houden mensen op door haar muziek heen te praten en krijgt ze alle aandacht.

En zo kunnen we in de documentaire smullen van een dolenthousiaste Gaultier bij Gaga’s uitzinnige uitfits, zoals de telefoonhoed, de sigarettenzonnebril en de befaamde vleesjurk.

Eva de Valk

    • Eva de Valk