Foto van verminkt lijk? Beneden peil! Maar helaas,het is de bittere realiteit

Ik begrijp niet waarom het noodzakelijk is om zeer schokkende foto’s in de krant te zetten, zoals die van Amerikaanse mariniers in Afghanistan die over dode Talibaan plassen of die van vermoorde Mexicanen die verminkt aan een brug hangen.

Vooral die laatste foto was beneden elk peil. Kom niet weer aanzetten met de foto van het napalmmeisje uit de oorlog in Vietnam. Deze foto’s hebben geen enkele historische waarde en hebben ook lang niet die kwaliteit en uitstraling.

François de Bie

Chef Buitenland René Moerland zegt: „Het zijn inderdaad foto’s die je niet in de koude kleren gaan zitten. Enkele lezers reageerden geschokt op de foto’s over de Mexicaanse drugsoorlog, sommigen lieten weten de foto’s te waarderen – omdat zij de werkelijkheid tonen.

„De vraag waar de grens ligt, voeren wij geregeld op de redactie; zie ook het blog van de hoofdredacteur op nrc.nl. Overigens, elke dag stromen foto’s van dode en verminkte mensen binnen bij de fotoredactie.

„Doorgaans halen die de krant niet; nu zagen wij goede redenen om zulke foto’s wel te plaatsen. Het beeld van Amerikaanse urinerende mariniers was zelf een opzienbarend nieuwsfeit. En in Mexico kan iedereen stuiten op beelden zoals u in de krant heeft gezien. Redacteur Ykje Vriesinga noemde in haar begeleidende tekst het Mexicaanse cijfer van 12.903 doden (tot oktober 2011) een ‘abstractie van een chaos aan geweld’, die iedereen kan treffen. Het is de taak van een krant om die chaos soms ook concreet te maken.”