Even checken of het wel klopt wat u straks onder de streep overhoudt

Deze week valt de eerste loonstrook van 2012 in de bus. Houdt u meer of minder over? Een leeswijzer en drie wijzigingen.

Eppo König

Hoe goed mensen hun loonstrook lezen? „Níet, ha ha”, zegt Dik van Leeuwerden, manager van het kenniscentrum van salarisverwerker ADP, in zijn kantoor op de vierde in Rotterdam. „Laat ik het zo zeggen: mensen willen best weten wat ze netto overhouden, maar ze hebben betrekkelijk weinig aandacht voor de berekening.”

Van Leeuwerden herinnert zich nog een steekproef van een vacaturesite uit 2009. Kop: ‘Loonstrookje onbegrijpelijk voor Nederlanders’. Een kwart van de werknemers maakt de strook helemaal nooit open. Ruim 85 procent weet niet precies waar alle afdrachten voor staan. Ruim 35 procent vertrouwt er blind op dat alles gewoon klopt.

Per 1 januari had de loonstrook eigenlijk al een stukje simpeler moeten zijn. Maar uiteindelijk is de ‘Wet Uniformering Loonbegrip’ verschoven naar 2013. De reden is dat de Belastingdienst vanaf dit jaar ook een nieuw systeem voor toeslagen heeft. De gelijktijdige invoering zou zomaar op een administratieve chaos kunnen uitdraaien.

„Het zal ietsje simpeler worden volgend jaar”, zegt van Leeuwerden, „al denk ik niet dat mensen ineens alles zullen snappen. Steeds meer van onze klanten stappen over op een digitale strook. We werken hier aan een eenvoudig concept met drie of vier blokken waar je op kunt doorklikken: de betalingen, de inhoudingen, de vergoedingen en dat wat je uiteindelijk netto overhoudt.”

ADP is de een na grootste salarisverwerker van Nederland met 1,4 miljoen stroken, vooral in het midden en kleinbedrijf. Marktleider Raet (bijna twee miljoen salarisstroken) is goed vertegenwoordigd bij de lokale en landelijke overheid. Daarnaast bestaat de sector uit circa tweehonderd bedrijven die salarissoftware aan werkgevers bieden.

„Als je niets met cijfers hebt, kan ik me voorstellen dat je denkt: in de la met die strook, daar heb ik mijn boekhouder voor”, zegt Fred Asbroek, manager van het kenniscentrum van Raet. „Maar het is toch belangrijk om te controleren wat je overhoudt. Waar mensen werken, worden fouten gemaakt.”

Aan de computers ligt het niet, benadrukt Van Leeuwerden. „Met enige arrogantie durf ik te zeggen dat salarissoftware geen rekenfouten maakt. Maar als jij je overuren te laat hebt doorgegeven, of als je salarisadministratie is vergeten dat je per 1 januari vijftig euro meer krijgt, dan gaat het wel fout. Altijd even controleren, dus.”

    • Eppo König