'Er zijn dagen dat ik niet eens slaap'

Pengdi Liu (21), Erasmus Universiteit Rotterdam

Onderzoeksmaster Logistiek

‘Voor mijn carrière hoef ik het niet te doen, studeren in het buitenland. Dan had ik ook wel naar een topuniversiteit in China kunnen gaan. De belangrijkste reden dat ik hier ben, is dat ik iets over mezelf wil leren.” Pengdi Liu klinkt zelfbewust, maar tegelijkertijd bedeesd. Geconcentreerd zat hij in de bibliotheek over zijn studieboeken gebogen, zijn jas aan.

“Ik ben in augustus hier gekomen voor mijn master; ik wil consultant worden. We zijn met z’n negenen in mijn klas. Vier van de negen komen uit China. Ik heb zelf in Wuhan gestudeerd (midden-China). De Erasmus Universiteit heeft een goede reputatie als business university. Ik heb erg mijn best gedaan om toegelaten te worden tot deze master. Je moet gemiddeld een acht hebben, denk ik, en aanvullende tests doen.

“Ik heb het helemaal zelf geregeld. Van mijn ouders hoefde ik geen steun te verwachten. Mijn vader is wel opgeleid, maar hij heeft geen idee wat het inhoudt om in het buitenland te studeren. Maar dat geeft niet, ik heb m’n ouders ook niet nodig. Van tevoren heb ik met veel docenten en studenten gepraat die wél naar het buitenland waren geweest. En ik heb nu een beurs van de universiteit die alle kosten dekt, dus ik ben onafhankelijk – ik kan elke keuze maken die ik wil. ”

“Ik voel me echt verrijkt. Er zijn hier zo veel mensen uit verschillende culturen, en dit land is totaal anders dan alles wat ik tot nu toe beleefd heb. Een voorbeeld: studenten gaan hier uit op donderdag om te feesten. Dan gaan ze bij elkaar staan in een heel drukke ruimte met muziek en dan gaan ze kletsen. Onvoorstelbaar! Ik heb het één keer gedaan, met een huisgenoot, maar ik vond het niet leuk. Ik zie mezelf als een beetje sociaal onhandig. Ik heb er niet zoveel behoefte aan om veel met anderen om te gaan. Maar de mensen hier in Nederland zijn aardig, het milieu is schoon.

“Het gaat best goed met mijn studie, maar het is wel een beetje stressvol. Ik moet harder werken dan toen ik in China mijn bachelor deed. Elke avond zit ik nog wetenschappelijke artikelen te lezen. Er zijn dagen dat ik niet eens aan slapen toekom. Als ik niet studeer, ga ik tennissen, zwemmen of online met vrienden chatten.”

Hester van Santen

    • Hester van Santen