‘Elf gevangenen dood door ontploffing bus in noorden Syrië’

Ook na tien maanden wordt er in Syrië nog vrijwel dagelijks gedemonstreerd tegen het regime van president Bashar al-Assad. Deze foto is gisteren genomen in de zwaar belegerde stad Homs. Foto Reuters

Bij een explosie in het noorden van Syrië zijn vanochtend zeker elf gevangenen om het leven gekomen. De gevangenen zaten volgens een Syrische mensenrechtenorganisatie in een bus die op een bermbom reed.

De bus reed volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten op een weg in de noordwestelijke provincie Idlib, zo meldt persbureau AFP vanmiddag. Door de explosie zouden ook een onbekend aantal leden van de Syrische veiligheidsdienst, die met de gevangenen meereisden, gewond zijn geraakt. Het is onduidelijk of er sprake is van een aanslag.

Elders in noord-Syrië was het vanochtend volgens verschillende bronnen ook onrustig. Het leger zou in de stad Kfarnebel in gevecht zijn geraakt met gedeserteerde militairen. Bij de gevechten zouden zware machinegeweren zijn gebruikt. Of er slachtoffers zijn gevallen is onbekend.

”Arabische Liga verlengt mogelijk missie Syrië’

De Arabische Liga verlengt waarschijnlijk het mandaat van de waarnemersmissie in Libië, ondanks het feit dat de waarnemers er niet in zijn geslaagd het bloedvergieten in het land een halt toe te roepen. Dat hebben anonieme medewerkers van de Arabische Liga gisteren gezegd tegen persbureau AP. Het mandaat liep afgelopen donderdag af.

De ministers van Buitenlandse zaken van de lidstaten van de Liga komen morgen in Kairo bijeen om de verlenging van de missie te bespreken. Mogelijk wordt de missie, waar momenteel 150 waarnemers aan deelnemen, uitgebreid tot driehonderd waarnemers. Volgens anonieme functionarissen neigt de Liga naar verlenging, omdat de tijd niet rijp is voor escalatie in Syrië, en de internationale gemeenschap niet klaar is om in te grijpen.

    • Pim van den Dool