'Een karaokebar, dat mis ik hier wel'

Weilu Li (21), TU Eindhoven

Master Electrical engineering (elektrotechniek)

‘Mijn ouders vroegen zich af of het wel een goed idee was, Eindhoven. De universiteit is niet beroemd. Maar ik heb ze overtuigd.” Het collegeblok van Weilu Li staat vol met formules, met potlood geschreven. Ze spreekt zacht, in korte zinnen. “Ik was op drie Nederlandse universiteiten aangenomen voor mijn master. In Delft, in Twente, en hier in Eindhoven. Nee, ik hoorde niet bij de besten in mijn jaar in China. Dan had ik me wel aangemeld voor een universiteit in de Verenigde Staten.

“Mijn ouders zijn wel opgelucht dat ik voor Europa heb gekozen. Hier is het veiliger dan in de VS, denken ze. Ze waren niet zo enthousiast toen ik vertelde dat ik in het buitenland verder wilde studeren. Ze hadden liever niet dat ik te ver weg ga. Maar mijn Chinese vriend is ook hier gaan studeren. Daarom zijn mijn ouders er nu wel ontspannen over.

“Ze betalen de 12.500 euro collegegeld per jaar. Ze willen dat ik gelukkig word. In China is het voor meisjes net zo vanzelfsprekend als voor jongens om voor een technische studie te kiezen. Technische studies geven goede kansen voor een carrière, al zijn er veel vrouwen die na hun studie toch voor een managementfunctie kiezen.

“Ik ben hier nu een paar maanden. Ik ben van plan om na mijn studie nog drie of vier jaar in Nederland te blijven werken, in een bedrijf of als promovendus. Zo doen de meeste Chinese studenten het. Dan kun je het hoge collegegeld weer terugverdienen. Daarom ben ik nu ook al Nederlands aan het studeren, twee lessen per week.” (ze schakelt even over van Engels naar Nederlands) “Ik studeer al Nederlands voor twee maanden… even denken… drie maanden. Misschien.”

“Het leven is hier niet zo anders dan in China. Of je nu daar op de universiteit zit, of hier – het lijkt op elkaar. Het leven is hier wel wat rustiger, een beetje saaier. De Nederlandse studenten gaan vooral met elkaar om. En ik was gewend aan meer levendigheid. In China zijn veel winkels 24 uur per dag open. Of we gingen naar KTV. O, je weet niet wat dat is? Een karaokebar. Dat mis ik wel, en mijn familie natuurlijk. Maar ik ben tevreden: ik heb mijn examens tot nu toe gehaald, ik heb het overleefd.”

Hester van Santen

    • Hester van Santen