Dr. Zeepaards kleefrijst

de proefjesfabriek

Bij China denkt Dr. Zeepaard aan rijst. Er is een bekend proefje dat je daarmee kunt doen. Maar werkt het?

Wat heb je nodig? - Een plastic of kunststof beker, een (niet scherp) mes en een pak rijst.

Wat moet je doen? - Vul de beker met rijst.

- Steek het mes er vijf of tien keer in. Voorzichtig, de beker moet heel blijven.

- De rijstkorrels raken door het woelen met het mes wat dichter op elkaar gepakt. Er past nu meer rijst in de beker, zie je dat? Doe die erbij en prik weer met het mes, enzovoort. Tot je denkt dat de beker echt vol is.

- Steek nu snel het mes diep in de rijst en trek het wat rustiger weer omhoog. Gbeurt er iets en zie je wat?

Hoe kan dat? Als het mes eenmaal stil in de rijst staat, drukken alle op elkaar gepakte rijstkorrels er stevig tegen aan. Je kunt het mes daardoor minder gemakkelijk omhoog trekken. Het gaat stroef. Zoals fietsen door zand ook stroef gaat, wegens de sterke wrijving tussen je fietsband en de zandkorrels. De wrijving tussen het mes en de rijstkorrels zorgt dus voor weerstand. Het is zelfs de bedoeling dat die wrijving zo sterk is, dat hij de zwaartekracht overwint. De beker met rijst gaat dan met het mes mee omhoog – tegen de zwaartekracht in die de beker juist naar beneden trekt.

Maar eerlijk gezegd: het is Dr. Zeepaard niet gelukt, ook al kwam hij dit proefje al heel vaak tegen. Lukt het jou wel? Heb je een tip? Dr. Zeepaard is benieuwd.

    • Margriet van der Heijden