Congres VS wil over piraterijwet praten

Het Amerikaanse Congres heeft de stemming over twee wetsvoorstellen die internetpiraterij aan banden moeten leggen voor onbepaalde tijd uitgesteld. De beslissing volgt na online protesten van internetencyclopedie Wikipedia en duizenden andere websites, die woensdag 24 uur op zwart gingen.

De leider van de Democratische meerderheid in de Senaat, Harry Reid, stelde de stemming uit over de Protect IP Act (PIPA), die was gepland voor dinsdag. Daarop besloot de voorzitter van de commissie Recht in het Huis van Afgevaardigden, Lamar Smith, dat de Stop Online Piracy Act (SOPA) niet wordt behandeld tot er een compromis is bereikt.

De Republikein Smith diende zelf het omstreden SOPA-voorstel in. Het moet de officier van justitie in staat stellen om websites, die bestanden aanbieden waar geen auteursrechten over zijn betaald, te blokkeren zonder tussenkomst van de rechter.

PIPA en SOPA hebben de steun van de entertainmentindustrie, uitgevers en farmaceutische bedrijven, die zeggen dat internetpiraterij hun miljarden dollars aan inkomsten kost. Maar technologiebedrijven en burgerrechtenactivisten zijn bezorgd dat de voorstellen de internetvrijheid beperken en zullen leiden tot veel rechtzaken.

„Ik heb de critici gehoord en ik neem hun zorgen over de voorgestelde wetgeving [...] serieus”, verklaarde Smith. „Het is duidelijk dat we opnieuw moeten kijken naar hoe we het probleem van buitenlandse dieven, die Amerikaanse uitvindingen en producten stelen en doorverkopen, het beste kunnen aanpakken.”

Na de online protesten werden Congresleden overspoeld met telefoontjes en e-mails, waarna sommigen hun steun voor de maatregelen introkken. (AP, BBC)