Cohen wil kabinet-Rutte niet steunen bij verdere bezuinigingen

Cohen in maart 2010 toen hij bekend maakte lijsttrekker van de PvdA te willen worden. Foto NRC / Maurice Boyer

De PvdA is niet bereid het kabinet aan een meerderheid te helpen om extra bezuinigingsmaatregelen mogelijk te maken. Dat zegt PvdA-partijleider Job Cohen vandaag in een interview met de Volkskrant.

De opstelling van de PvdA in de Tweede Kamer is belangrijk voor het kabinet, want op terreinen waar gedoogpartner PVV de kabinetslijn niet steunt is de ploeg van Rutte afhankelijk van steun van de PvdA en andere partijen. De PvdA steunde het kabinet het afgelopen jaren op een aantal belangrijke dossiers, zoals het pensioenakkoord en de eurocrisis. Steun voor nieuwe bezuinigingen sluit Cohen nu echter uit. “Het kabinet helpen met verdere bezuinigingen, daar voel ik helemaal niks voor”, aldus de PvdA-leider in de Volkskrant.

Steun PvdA voor hervormen hypotheekrenteaftrek zeer onwaarschijnlijk

Een voorbeeld van een onderwerp waar het kabinet mogelijk opnieuw de steun van de PvdA nodig heeft is de hypotheekrenteaftrek. Hoewel het kabinet ontkent aan de aftrek te willen komen, denken coalitiepartijen CDA en VVD achter de schermen na over hervormingsmaatregelen. De PVV sluit steun voor hervorming van de hypotheekrenteaftrek uit, waardoor Rutte de steun van de PvdA nodig zou hebben. Cohen zegt dat hij het geven van die steun niet ziet gebeuren:

“Dan heb ik ook nog een paar dingen om over te praten. Want het komt boven op al die bezuinigingen die wij niet steunen. Daar pas ik voor.”

Cohen waarschuwt dat zelfs op het eurodossier de steun van zijn partij aan het kabinet niet langer vanzelfsprekend is. “En ook voor die euro, nogmaals, dat moeten echt voorstellen zijn waarmee wij kunnen instemmen”, aldus Cohen.

Het is niet voor het eerst dat Cohen dreigt de incidentele steun van zijn partij aan het kabinet in te trekken. In een interview met NRC Handelsblad in augustus vorig jaar dreigde de PvdA-leider de steun aan het pensioenakkoord in te trekken als de eisen van zijn partij niet zouden worden ingewilligd. Uiteindelijk zou de PvdA wel akkoord gaan.

Onderzoek NRC: PvdA-politici zien in Cohen niet de juiste lijstaanvoerder

Binnen zijn eigen partij staat het leiderschap van Cohen onder druk. Uit onderzoek van NRC Handelsblad blijkt dat een grote meerderheid van provinciale en lokale PvdA-politici in Cohen niet de juiste man zien om bij volgende Kamerverkiezingen de lijst aan te voeren. Een derde denkt dat Lodewijk Asscher, wethouder in Amsterdam, de beste lijsttrekker voor de PvdA zal zijn. Twintig procent meent dat Cohen het nog een keer moet doen.

De PvdA is vandaag en morgen in Den Bosch bijeen voor een partijcongres. Op het congres neemt partijvoorzitter Lilianne Ploumen afscheid en wordt Hans Spekman geïnstalleerd als nieuwe voorzitter. Cohen spreekt het congres morgenmiddag toe.

    • Pim van den Dool