Chique nachtclub voor tieners

Nederlandse en Vlaamse tieners staan uren in de rij voor de nieuwe winkel van Abercrombie & Fitch in Brussel.

Wat

Abercrombie & Fitch in Brussel. De enige winkel van het merk in de Benelux en object van begeerte van veel middelbare scholieren. Kijk maar eens in de intercity van Brussel naar Amsterdam op een vakantiedag: overal Abercrombie & Fitch-tasjes in het bagagerek. Tasjes, geen afgeladen zakken vol, want het merk is – voor tienerbegrippen – peperduur.

Wat hebben ze

Sportieve, goed gemaakte, basic kleren die het gevoel oproepen van een Amerikaanse high school met broeierige tieners. Een sweater met capuchon voor 84 euro, een joggingsbroek voor 72 euro en eenvoudig T-shirt met ‘Abercrombie & Fitch’ en het logo met de eland voor 54 euro. Voor de meisjes is er ook een frivolere lijn met rokjes en hemdjes met kant.

Hoe ziet het er uit

Als een chique nachtclub voor tieners. In de hal met kroonluchter leidt een marmeren trap met rode loper naar de donkere vertrekken boven: zwarte muren, zwarte houten vloeren, gedempte verlichting.

Een Abercrombie-meisje bespuit de kleren in de rekken met huisparfum. Dansmuziek klinkt hard (en is ook te beluisteren via de website). De pashokjes (waarvoor een rij staat) zijn ruim en schaars verlicht. De kassa’s (waarvoor een rij staat) staan in een apart vertrek achter een rood koor. Daar zijn ook de Abercrombie & Fitch-geuren te koop.

Hoe word je geholpen

Eerst word je dus heel lang niet geholpen omdat je buiten in de rij staat. Soms wel tweeënhalf uur lang. En dan zie je maar hoe geduldig en volhardend meisjes zijn als ze iets willen, vaders en zonen verlaten vaak voortijdig de rij, moeders strijden zij aan zij met hun dochters. Bij binnenkomst wacht de beloning: een warm welkom door twee mooie jongens (Abercrombie claimt dat de modellen uit de campagne beginnen als winkelpersoneel) waarmee je op de foto mag.

Maar de tienermeisjes die mij meenamen zijn een tikje teleurgesteld. „Ze dansen hier helemaal niet.” Volgens hun informatie doen de verkopers in New York dat wel. En tot hun intense spijt lopen er hier deze ochtend ook geen jongens met ontbloot bovenlijf rond.

Warme kleren voor het wachten buiten is trouwens geen overbodige luxe, al krijg je daar binnen meteen spijt van omdat het in de winkel zo warm is.

Maar de Abercrombie-jongens en -meisjes (op teenslippers) doen hun best. Ze lachen lief en zijn beleefd, al heeft een enkeling zijn dag niet. Het knappe meisje dat ik vraag om een broek in een grotere maat, roept iets in haar walkietalkie, verdwijnt en komt nooit meer terug.

Voor wie

Voor meisjes die dromen van een Abercrombie-jongen of voor jongens die er een willen zijn.

    • Monique Snoeijen