Blij makende liedjes Spinvis

Spinvis. Gezien 18/1. Rotterdamse Schouwburg. Tournee t/m 10 maart.

Wat word je toch blij van die liedjes. Het was een onontkoombare conclusie na het optreden van Spinvis woensdag. De start was stroef, doordat De Jong niet goed bij stem leek en weifelend en onvast klonk. Door zijn murmelende voordracht denk je bij hem eerst dat het aan de techniek ligt, maar hij herstelde zich en zong gloedvol een serie prachtliedjes.

Zijn inventieve band verzorgde een waaier aan grooves: zacht, schuifelend, of zwierend achter een pinnige tik aan. De hoofdrol ging naar celliste Saartje Van Camp, die om het ritme heen speelde met romige of krassende tonen. De springerig en speels gearrangeerde liedjes kregen er een mooi volle, ronde klank door.

Bij de inzet van het nummer Kom terug, de single, werd gejuicht. Spinvis zal toch geen hit scoren? Maar waarom niet? De man die je voortdurend overrompelt met zijn meesterlijk laconieke zinnetjes en observaties houdt het in dit nummer relatief eenvoudig (‘reis ver, drink wijn, denk na, lach hard, duik diep, kom terug’), maar heeft een melodie te pakken die je onweerstaanbaar meesleurt.

    • Ron Rijghard