binnenkijken

Thijs Wolzak kijkt wekelijks binnen op een bijzondere plek. Deze week bij ‘huizenfee’ Ineke Hilhorst.

Ineke Hilhorst, huizenfee foto: thijs wolzak

Huis Ineke Hilhorst (60) woont sinds twee jaar met haar man in deze jarenzeventigvilla in Laren. Hij is historicus van de wiskunde aan de VU in Amsterdam, zij is ‘HuizenFee’. Van oorsprong is ze documentairemaker maar haar hele leven heeft ze al een passie voor huizen inrichten. „Sinds een jaar ben ik alleen nog huizenfee. Wat dat is? Ik laat de kwaliteiten van een huis goed uitkomen zodat deze beter verkocht wordt. In Engeland heet zo iemand housedoctor , maar ‘huizendokter’ vond ik geen leuk woord. Een vriendinnetje van mij zei: ‘Wat jij doet, is huizen omtoveren’.” Het toverstafje maakte ze speciaal voor de foto van een stuk gordijnrails en wit tape. Als ze een project heeft, begint ze eigenlijk altijd met opruimen en het lichter maken van de woning. Ze geeft advies (vanaf 150 euro) of restylet het huis zelf (een dag kost 575 euro). Het is iets anders dan een interieurstylist, zegt ze, die „allemaal nieuwe dingen neerzet waardoor mensen hun huis niet meer herkennen”. Zij verbetert de inrichting met de bestaande huisraad. Een opleiding voor wat ze doet, heeft ze niet gevolgd. „Ik heb veel aan zelfstudie gedaan, een cursus heb ik niet nodig.”

Interieur „Mijn stijl is eclectisch. Ik combineer moderne meubels met antiek. Het kelimtapijt kocht ik voor 50 euro bij een kringloopzaak – ik ben jaloersmakend goed in mooie dingen vinden bij de kringloop –, de eethoek van Faas van Dijk bij Ozenfant. De eethoek kostte een vermogen, zelfs in de uitverkoop. Maar toen ik van mijn paard was gevallen, kon ik alleen goed zitten op deze stoelen.”

Van Ikea „Dertien Billy’s en de salontafel, die ik in een kringloopwinkel kocht.”

Bij brand meenemen „Mijn man. Hoe veel tijd ik ook aan het verzamelen van mijn spullen heb besteed, ik ben er niet aan gehecht. Ik heb niet eens een inboedelverzekering. Ik begin gewoon weer opnieuw.”

    • Thijs Wolzak