Belangrijk CDA-congres begonnen - ‘begin van nieuwe koers’

Het CDA-partijcongres in Utrecht werd vanmiddag druk bezocht. Foto screenshot NOS Politiek24

In Maarssen is vanmiddag even na twee uur het speciale CDA-congres over de toekomstvisie van de partij begonnen. Voorzitter Ruth Peetoom zei voorafgaand aan het congres dat het CDA vanaf vandaag “echt gaat bepalen waar we staan”.

Peetoom stelde dat het congres van vandaag het begin moet vormen van een discussie over de toekomst van de partij. “Vanaf nu bepalen we onze lijn voor de komende tien à vijftien jaar”, aldus de voorzitter. Ze noemde het geweldig dat zoveel CDA-leden naar het congres zijn gekomen. De partij heeft honderden leden moeten laten weten dat er voor hen geen plek meer was in congreslocatie De Fabriek.

De sfeer op het congres is goed, laat onze verslaggever ter plaatse Freek Staps weten:

“Dit is de dag van de ontlading. De oude en nieuwe leiders zitten bij elkaar en er is een extra zaal ingericht omdat er te veel mensen zijn. De gezichten staan op tevreden.”

Rapport Strategisch Beraad gepresenteerd aan de leden

Op het congres staat het rapport centraal dat een speciale werkgroep, het Strategisch Beraad, gistermiddag presenteerde. De werkgroep, onder leiding van oud-minister Aart-Jan de Geus, pleit daarin voor een terugkeer van de partij naar het ‘radicale midden’. Het CDA zou volgens het Strategisch Beraad weer positiever moeten zijn over immigratie en meer aandacht moeten hebben voor een thema als duurzaamheid.

De belangrijkste programmaonderdelen volgen vanaf ongeveer drie uur. Dan presenteert de commissie Nieuwe Woorden, Nieuwe Beelden, die onder leiding staat van theologe Jacobine Geel, haar bevindingen over hoe de uitgangspunten van het CDA (gerechtigheid, gespreide verantwoordelijkheid, solidariteit en rentmeerschap) ‘hertaald’ kunnen worden. Vervolgens presenteert het Strategisch Beraad zijn conclusies aan het congres en sluit partijvoorzitter Ruth Peetoom het congres af met een toespraak.

‘CDA’ers hebben wel behoefte aan wat vrolijkheid’

Interessant is vanmiddag hoe het rapport van het Strategisch Beraad bij de leden valt, zei Freek Staps eerder vanmiddag:

“De vraag is of de leden het verhaal stellig en uitgesproken genoeg vinden. Belangrijk is wel dat dit het nog niet eindrapport is. De komende maanden gaan CDA’ers in het hele land met elkaar discussiëren en op het volgende congres wordt het rapport dan afgetimmerd. De verwachting is wel dat er geen grote conflicten over het rapport zullen ontstaan. De afgelopen twee jaar werden voor het CDA gekenmerkt door geruzie en er zijn veel personen beschadigd. CDA’ers hebben nu wel behoefte aan wat vrolijkheid.”

Het CDA-congres is rechtstreeks te beluisteren en te bekijken via NOS Politiek24.

    • Pim van den Dool