Aztec Maiden aangekomen in haven IJmuiden, geen lekkages gevonden

Vrijdag raakte de Aztec Maiden volledig op drift voor de kust van Wijk aan Zee. Foto NRC / Cor Salverius

Het schip dat gisterochtend voor de kust van Wijk aan Zee vastliep op een zandbank, is vanavond aangekomen in de haven van IJmuiden. Een eerste inspectie, die plaatsvond voordat de Aztec Maiden naar IJmuiden werd gebracht, heeft uitgewezen dat er geen sprake is van lekkage.

Een woordvoerder van bergingsbedrijf Svitzer meldt aan persbureau Novum dat onder meer is gekeken naar of het Filipijnse schip olie lekt. Dat is niet het geval.

De Aztec Maiden werd vanmiddag rond 17.00 uur losgetrokken, nadat een eerdere poging vrijdagnacht niet lukte. Tot twee keer toe brak er een kabel die het schip los moesten trekken.

Vanavond werd de Aztec Maiden de haven van IJmuiden binnengetrokken door twee sleepboten. Morgen wordt het schip verder geïnspecteerd met behulp van duikers. Bij deze inspectie wordt onder meer gekeken of het roer van het schip nog in orde is. Vrijdagochtend raakte het volledig op drift voor de kust bij Wijk aan Zee.

    • Jules Seegers