Actieplan gemeenten tegen opmars criminele motorbendes

Burgemeesters van twintig gemeenten hebben gisteren afgesproken een actieplan te maken om de criminele opmars van motorbendes in met name de horeca te stuiten. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag. Tijdens een vertrouwelijk beraad in Utrecht zijn de gemeenten overeengekomen dat er “binnen twee maanden”’ uniform beleid moet zijn voor de aanpak van motorclubs als de Hells Angels en Satudarah.

Archieffoto van een bezoek van de Amsterdamse rechtbank aan het hoofdkwartier van de Hells Angels. Foto NRC / Maurice Boyer

Burgemeesters van twintig gemeenten hebben gisteren afgesproken een actieplan te maken om de criminele opmars van motorbendes in met name de horeca te stuiten.
Tijdens een vertrouwelijk beraad in Utrecht zijn de gemeenten overeengekomen dat er “binnen twee maanden”’ uniform beleid moet zijn voor de aanpak van motorclubs als de Hells Angels en Satudarah.

De burgemeester van Enschede, Peter den Oudsten, die het overleg voorzat, bevestigt het plaatsvinden van het overleg en de uitkomsten vandaag in NRC Handelsblad. De burgemeesters die gisteren over maatregelen spraken komen onder meer uit Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Emmen, Tilburg, Breda, Arnhem, Emmen, Kampen, Wierden en Vlaardingen. Gemeentes als Amsterdam, Den Haag en Apeldoorn waren ambtelijk bij het overleg vertegenwoordigd.

De burgemeesters hebben in Utrecht van de nationale recherche en het landelijk parket vertrouwelijke informatie gekregen over toenemende pogingen van motorclubs cafés en restaurants in gemeenten door middel van bedreigingen en afpersing over te nemen. De politie heeft naar eigen zeggen ernstige signalen dat motorclubs ook particuliere beveiligingsbedrijven in handen krijgen. “Gemeenten moeten strenge vergunningsvoorwaarden maken om te voorkomen dat motorbendes van de ene naar de andere stad gaan”, zegt een van de deelnemers.

Criminelen hebben machtspositie in horeca door afpersing

Vorige maand zei de hoofdofficier van justitie van het landelijk parket in Rotterdam, Gerrit van der Burg, in een interview in NRC Handelsblad dat criminelen door afpersing en bedreiging al een machtspositie in de horeca hebben opgebouwd:

“In sommige gemeenten is de hele horeca in handen van een beperkt aantal personen. Wij komen in onze onderzoeken situaties tegen waar het deurbeleid – wie mag de kroeg binnen – vrijwel volledig wordt bepaald door criminelen.”

Gemeenten hopen door eenvormige bestuurlijke, fiscale en strafrechtelijke maatregelen de problemen te kunnen aanpakken. Eerdere pogingen van justitie om motorclubs als criminele organisatie te vervolgen, mislukten wegens gebrek aan bewijs. Nu moet samenwerking tussen overheidsdiensten “het leven van de zware jongens heel zuur maken”, zoals Van der Burg het noemt.

    • Marcel Haenen