achter het stuur

‘Open rijden is het fijnste wat er is’

Hanneke Verburg (1962), directeur communicatieadviesbureau Winkelman en Van Hessen.

Wat was uw eerste auto?

„Een Suzuki Alto. Die kocht ik in 1988. Ik vond het toen een superhip autootje. Klein, maar wel met vier deuren. Daardoor was de kinderwagen gemakkelijk te vervoeren.”

Wat rijdt u nu? En waarom?

„Een Audi A3 cabrio. Ik rijd de laatste 15 jaar Audi en sinds vier jaar cabrio. Open rijden is het fijnste wat er is. Ik besef heel goed dat het niet de meest energiezuinige auto is en ik zou in de toekomst graag elektrisch gaan rijden. Ik stap over op het moment dat de eerste elektrische cabrio wordt geïntroduceerd.”

In hoeveel keer afrijden heeft u uw rijbewijs gehaald?

„Daar had ik twee keer voor nodig. De eerste keer had ik een bullebak van een examinator. Toen ik aan het eind van het examen de auto netjes wilde inparkeren zei hij nog fijntjes: „Laat u maar, dat kunt u toch niet.”

De beste chauffeurs: mannen of vrouwen?

„Allebei, mits ze maar een pittige en gecontroleerde rijstijl hebben. Als ik me erger aan een medeweggebruiker is het wel vaak een vrouw. Of een man met een hoedje; dat zijn meestal mannen die de 70 gepasseerd zijn.”

Wat is het gekste wat u ooit met een auto hebt gedaan?

„Vorig jaar heeft mijn voormalige verzekering besloten mij niet meer te verzekeren, omdat mijn auto drie keer was opengebroken voor de navigatie en de airbags. Tot aan de directeur aan toe heb ik protest aangetekend, maar die zei alleen maar: „Mevrouw, het is als bij een brandend huis dat niet meer geblust kan worden.”

Wat is uw grootste ergernis achter het stuur?

„Vrachtwagenchauffeurs die toeteren naar cabrio rijdende vrouwen. Ik voel me soms best gevleid hoor, maar ik schrik er elke keer zo van.”

Als ik minister van Verkeer was dan zou ik…

„…elektrisch rijden stimuleren.”

    • Guus Peters