Wie door Britse tabloid is afgeluisterd, krijgt geld

Het Britse mediabedrijf News International, eigenaar van de vorig jaar opgeheven tabloid News of the World, heeft gisteren een schikking getroffen met een eerste groep slachtoffers van het afluisterschandaal.

In totaal wordt 640.000 pond (762.000 euro) uitbetaald aan 15 Britten, onder wie acteur Jude Law en voormalig vice-premier John Prescott. De bedragen die gisteren aan nog eens 21 slachtoffers werden toegekend, en details over hoe zij door News of the World zijn benadeeld, worden niet openbaar gemaakt.

News International ontkent dat de schikking een schuldbekentenis is. Het bedrijf van mediamagnaat Rupert Murdoch zegt niet te erkenen dat de directie of hoofdredacteuren wisten dat in opdracht van journalisten voicemails werden gehackt, en ook niet dat dit bedrijfsbeleid was.

Het onderzoek van Scotland Yard naar de omvang van de afluisterpraktijken loopt nog, net als het officiële regeringsonderzoek naar de werkwijze van de media. Tien slachtoffers weigerden gisteren een schikking – hun zaak komt voor de rechter.

News International bood gisteren wel „oprechte excuses” aan voor „de schade en het leed” dat het had veroorzaakt, en zei ook in de toekomst alle schadeclaims te zullen honoreren. Dat kan in de tientallen miljoenen lopen. Volgens Scotland Yard zijn bijna 800 Britten in opdracht van News of the World afgeluisterd. Het bedrijf zette al 20 miljoen pond opzij.

Dat zou wel eens onvoldoende kunnen zijn. Gisteren werden schikkingen getroffen van 25.000 tot 200.000 pond, en ook alle advocatenkosten zullen door News International vergoed. Acteur Jude Law ontving de hoogste schadevergoeding: 130.000 pond. Hij werd niet alleen afgeluisterd, maar ook gevolgd. Bovendien werden de telefoons van zijn ex-vrouw en zijn kindermeisje gehackt. „Geen enkel aspect van mijn privéleven was veilig, noch dat van mijn kinderen. Ik geloof in persvrijheid, maar News Group maakte misbruik van die vrijheid. Ze waren bereid alles te doen om hun kranten te verkopen en geld te verdienen”, zei Law.

News International erkende gisteren voor het eerst dat journalisten e-mailaccounts hadden gehackt. News of the World bekeek e-mails van Christopher Shipman, wiens vader Harold terecht stond voor de moord op 200 van diens patiënten.