Wesley bedankt

K indervreugde vertedert. Begrijpelijk dus dat iedereen enthousiast was over de aanwezigheid van 20.000 kinderen in de Arena voor de replay van de gestaakte wedstrijd Ajax-AZ, eind vorig jaar. De toestroom voor het kinderfeest hoefde niet begeleid te worden door de ME. Platte petten volstonden. Van vijandige vakken in het stadion was geen sprake. Er was alleen maar gegil en dans. Indianenkreten golfden door het stadion.

Een paar snaken hielden een spandoek voor zich uit: ‘Wesley bedankt!’ De hooligan die doelman Esteban van AZ te lijf was gegaan, kreeg een soort sinterklaasstatus. Dit feestje was zijn geschenk. Uit pedagogisch oogpunt niet echt een voltreffer. Maar daar zitten kinderen van basisscholen niet mee. Zij waren niet gekomen voor een nummertje pedagogiek, zij waren er voor de gezelligheid.

En een klein beetje voor het voetbal.

Het was alom feest en vrede in de Arena. Tot cynische fluitconcerten kwam het niet; en er liepen deze keer ook geen hondenlullen of een hoerenjong op het veld. De wedstrijd leek wel en verbaal zuiveringsritueel.

De KNVB en Ajax spraken van een groot succes. Van een indrukwekkend evenement zelfs. Beide instanties willen volgend jaar graag weer zoiets doen. Van Ajax-zijde: „De wedstrijd tegen AZ heeft ons zoveel publiciteit opgeleverd.” Dat kon het gesticht Ajax wel gebruiken in de treurige stoet naar het kerkhof.

De KNVB wil eerst nog evalueren, maar gaat bezien of ze met dit soort wedstrijden niet iets structureels kunnen doen. Voetbal als tussentijds pretpark voor kinderen. Is dit niet een te slijmerige signatuur van een volwassen voetbalnatie die, over alle gevoeligheden van kinderen heen, Europees kampioen wil worden?

Met doodschoppen als het moet.

De kruideniers van Ajax waren ook in hun nopjes met het vreemd bezoek. Financieel directeur Jeroen Slop: „De kinderen die erbij waren zijn de seizoenkaarthouders van morgen.”

Dat valt nog te bezien.

De 20.000 uitverkorenen mogen dan verlekkerd zijn op de vrolijke ambiance in het stadion, maar zullen zij later ook het geld hebben voor een seizoenkaart? Tussen de basisschool en het grote leven kan veel misgaan. En als ze dan toch gebeten zijn door de microbe en de financiële ruimte hebben, hoelang zullen ze dan nog te verkleumen staan op een wachtlijst?

Het sprookje werd iets te mooi gemaakt. Bevuild zelfs door mercantiele overwegingen voor de toekomst. Niemand had het nog over de terechte straf voor Ajax. Integendeel, de hooligan had voor een uniek feest gezorgd.

Bijna klonk het alsof de barbarij van Wesley navolging verdient. In Heerenveen, in de Kuip, wie weet tijdens de wedstrijd FC Twente-PSV. De Nederlandse competitie als een eindeloze reeks van replays: het is weer eens iets anders.

Ik had donderdag ook Mauro graag in de Arena zien zitten, zonder die vreselijke Henk Bleker natuurlijk. Als het dan toch om positieve publiciteit voor Ajax gaat…

De sanctie voor Ajax is uitgedraaid op een pr-stunt. Daar zijn sancties niet voor bedoeld. Die replay had gewoon in een leeg stadion afgehaspeld moeten worden, ook nog met open dak in naargeestig weer. Voor kinderen is er best ander voetbalvermaak te bedenken.

Gooi bijvoorbeeld De Toekomst eens open voor een dagje begeleid stoeien en voetbalplezier van een basisschool.

Johan Cruijff vond het niet de moeite waard zijn vakantie op Mauritius te onderbreken voor de replay. Een teleurstelling voor de kinderen, natuurlijk. Na alle vuilbekkerij en grote woorden hadden ze hun idool weleens willen zien met de vredige mondhoeken van een oud fotoalbum. Gevolgd door een kleine, welhaast fluwelen aanraking.

    • Hugo Camps