Wammes eist van KNGU uitzending naar Spelen

Jeffrey Wammes verlangt van de turnbond KNGU dat hij bij sportkoepel NOC*NSF wordt voorgedragen voor deelname aan de Spelen in Londen. Dat heeft zijn advocaat Paul Scholten gisteren per brief aan de bond laten weten. Volgens Wammes heeft rivaal Epke Zonderland zijn recht op uitzending verspeeld, omdat hij geen vormbehoud heeft getoond. Aangezien Wammes aan alle selectie-eisen heeft voldaan, eist hij dat de bond hem aanwijst.

In de brief zet zijn advocaat de selectiecriteria op een rij. Hij stelt vast dat Wammes en Zonderland zich bij de WK in Tokio 2011 hebben genomineerd. Omdat beiden zich niet op naam plaatsten, werden ze verwezen naar het olympisch testevent in Londen. Die meerkamp was voor de internationale turnfederatie FIG het laatste kwalificatiemoment. Voor Wammes en Zonderland hield dat een tweestrijd om één startplek in.

Dit extra duel was voor de KNGU aanleiding de opgestelde selectiecriteria aan te scherpen. De aanvullende eis was, dat als twee turners bij het testevent aan de FIG-norm zouden voldoen, topsportmanager Ad Roskam het Salomonsoordeel moet vellen. Hij wordt geadviseerd door een selectiecommissie, bestaande uit beide coaches van de betrokken turners, een jurylid en de consulent topsport van de KNGU. Aanvullende bepaling is dat de voorkeur uitgaat naar de turner met de meeste kans op een medaille. Algemeen wordt er vanuit gegaan die laatste eis in het voordeel is van Zonderland, omdat hij in 2011 Europees kampioen aan rek werd en in 2009 en 2010 op dat toestel zilver won bij de WK. Wammes kan daar alleen een bronzen medaille op sprong bij de EK uit 2007 tegenoverstellen.

Nadat Zonderland vorige week bij het olympische kwalificatietoernooi in Londen op de meerkamp een hogere score haalde dan specialist Wammes, leek hij de tweestrijd te hebben gewonnen. Zonderland zag geen beletsel voor uitzending, ook al had hij geen vormbehoud op een toestel kunnen tonen. Daarvoor waren zijn prestaties op zijn specialismen rek en brug ontoereikend. Maar Zonderland ziet dat niet als een bezwaar, omdat hij de komende maanden bij de EK of een van de drie resterende wereldbekerwedstrijden de tijd heeft om aan die eis te voldoen.

Wammes’ advocaat meent dat Wammes wel heeft voldaan aan regel 1 van de aanvullende criteria. En die luidt: ‘Als één turner aan de norm van NOC*NSF en FIG heeft voldaan die wordt voorgedragen aan NOC*NSF’. Regel 2, dat de turner met de meeste medaillekansen de voorkeur heeft in geval twee turners aan alle selectie-eisen hebben voldaan, doet volgens de advocaat niet meer ter zaken. Wammes heeft als enige aan regel 1 voldaan en Zonderland niet. Dus is zijn conclusie, dat Wammes naar de Spelen moet.

Hij vraagt de KNGU in de brief de voordracht van Wammes binnen een week te bevestigen. Bij een afwijzing van zijn eis schermt de advocaat in de brief niet met een juridische procedure. Maar in een telefonische toelichting sluit hij die stap niet.

    • Henk Stouwdam