Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Waarom is juist Megaupload aangepakt?

Rapper Lil' Jon in een spotje van Megaupload.

Megaupload is (was) een van de populairste sites ter wereld. Het lijkt een vreemde keuze van de Amerikaanse overheid om juist die site vandaag zo hard aan te pakken, terwijl ze bij Megaupload zelf verklaren het delen van illegale content juist actief tegen te gaan.

De filehoster is vandaag neergehaald in een grote internationale actie, waarbij vier mensen zijn opgepakt. Daaronder is de 29-jarige Bram van der K., ook bekend als ‘Bramos’. Bij de actie werd samengewerkt tussen diensten van de Verenigde Staten, Hong Kong, Groot-Brittannië, Duitsland, Canada, de Filipijnen en ook Nederland. Er zijn twintig arrestatiebevelen uitgevaardigd. Anonymous heeft massaal wraak genomen voor de actie.

Bij techsite Arstechnica wordt uiteengezet waarom juist Megaupload, met z’n 630 servers in Nederland, is aangepakt. De filehoster heeft zich namelijk altijd ingezet tegen illegale content. Er is door het bedrijf een tool ontworpen die misbruik tegen moet gaan, en rechthebbenden krijgen toegang tot de bestanden om ze te verwijderen en er zijn afspraken gemaakt met Universal over het delen van content onder licenties. Oprichter Kim Dotcom heeft zich zelfs eerder in niet mis te verstane woorden uitgesproken tegen sites die piraterij toestaan.

Volgens de FBI was dat allemaal maar schijn, schrijft de site:

“Megaupload wilde volgens de overheid alleen de schijn van legitimiteit ophouden, terwijl haar medewerkers wel degelijk wisten dat het eigenlijke doel van de site het delen van illegale content was. Zeker, de overheid wijst naar meerdere mails en chatlogs van medewerkers die tonen dat ze zich bewust waren van auteursrechtelijk beschermd materiaal op de site, en ze deelden het zelfs onder elkaar. ” - Arstechnica

De Amerikaanse overheid claimt dat een medewerker in 2008 in een chat liet vallen dat hij zijn bedrijf ziet als “modern day pirates.” Werknemers van Megaupload zouden zelfs eigenhandig illegale bestanden hebben geupload, zoals een aflevering van BBC Earth, ook in 2008.

Toch is het vreemd

Maar de zaak heeft een vreemd luchtje, schrijft de site. Toen Viacom achter YouTube aanging werd de overheid er ten slotte niet bijgehaald, en was er geen sprake van het aanhouden van de oprichters. Een van de opmerkingen in de aanklacht, gepubliceerd op de later door Anonymous aangevallen website van het ministerie van Justitie in de VS, rept van een bedrag van $185,000 dat werd overgemaakt door een Megaupload-medewerker om voor een campagne voor Megaupload muziek en een videoclip op te nemen. Is dat vreemd?

Wellicht niet. De video (zie hieronder) die ervan werd betaald werd slecht gewaardeerd door de RIAA (website dankzij Anonymous op het moment offline), omdat er grote artiesten aan meewerkten die Megaupload steunden. Megaupload raakte erdoor in een rechtszaak met Universal verwikkeld. De video werd op verzoek van Universal verwijderd van YouTube, omdat deze inbreuk zou maken op het copyright van de platenmaatschappij.

Arstechnica somt op: Megaupload was al actief in Amerikaanse rechtbanken, de Amerikanen hadden emails van medewerkers van de site in handen die spraken over rechtszaken tegen andere piraterij-sites, de site haalde illegale content weg en bouwde een misbruik-tool, grote artiesten steunen de site - kortom, de actie van de FBI lijkt wat gortig.

De aanklacht geeft Megaupload in elk geval een knauw aan de reputatie, en, zo concludeert Arstechnica, het wordt interessant te zien hoe de site reageert en hoe de zaak uiteindelijk verloopt. Volgens de Amerikaanse filmrechtenorganisatie MPAA is er weinig twijfel:

“Megaupload.com is de grootste en meest actief criminele website die zich richt op creatieve content ter wereld.”

Lees het hele stuk bij Arstechnica.